El cicle de les primeres matèries


Va ser el supercicle de les matèries primeres -l'augment espectacular i després la caiguda de preus- el que va posar en marxa els problemes actuals a Amèrica Llatina.
Tor ti que Xile és el país més prudent en la seva gestió del volàtil cicle de les 'commodities'- va crear un fons contracíclic d'estabilització per esmorteir els alts i baixos del preu del coure-, la seva dependència de l'exportació del mineral no deixa de ser un obstacle per travessar el llindar i ser un país de renda mitjana. Xile té tres problemes: una elevada dependència del coure, alts nivells de desigualtat i un sistema polític corrupte.
Passa el mateix en altres països que pateixen esclats socials en aquests moments com l'Equador, Bolívia, l'Argentina i, per descomptat, Veneçuela. Tots van aprofitat una fase de preus disparats de les matèries primeres entre el 2000 i el 2014 per adoptar polítiques de redistribució mitjançant fortes transferències fiscals als mes pobres. Però el col·lapse dels preus de matèries primeres com ara el petroli, el coure, el ferro o la soja va passar una factura devastadora.
L'Equador, igual que Colòmbia i Veneçuela, va passar perr una recessió després del col·lapse del preu del petroli a partir del 2014, cosa que va provocar duplicar-ne el deute.
La prolongada recessió al Brasil té les arrels en la caiguda de preus de matèries primeres, principalment el ferro, la soja i la carn, tot i que el Brasil té una economia molt més diversificada que Veneçuela.
A Bolívia, tot i que s'ha aconseguit la taxa de creixement més elevada de la regió, la dependència de les exportacions de gas al Brasil és un punt feble per al futur. Però no només és la caiguda dels preus el que crea el cultiu de la protesta, sinó la bonança anterior.
A. Robinson, La 'maledicció' de les matèries primeres, La Vanguardia 27-11-2019.