9.2 L’ús dels recursos



Lleis oblidades
Barcelona, Gavà, Sant Boi i l’Hospitalet són, amb Lleó i Benicarló, els únics municipis espanyols que apliquen programes de compres “responsables” per controlar l’origen sostenible dels productes forestals que consumeixen (...). Els ecologistes recorden que el 2006 la llei de boscos va incorporar la necessitat que les administracions públiques prenguessin mesures per impedir la compra de fusta procedent de tales il·legals.
SVM, Només sis ciutats fan complir la llei de boscos, el Periódico 8-06-2009.


Aquest apartat inclou els temes de:
9.2.1 Aliments
9.2.2 Aigua
9.2.3 Energia
9.2.4 Materials



Matèries primeres convertides en ‘comodities’ especulaives
Les matèries primeres són un actiu d'inversió més. La pujada del preu de les ‘commodities’ significa plusvàlues en les carteres dels inversors, al mateix temps que un mal de cap per als bancs centrals -impacte inflacionista- i per a milions de persones, especialment els més desfavorits, que tenen més difícil l'accés a molts productes bàsics. Si ens posem només en la pell dels inversors, fins al passat mes d'abril les matèries primeres van ser una bicoca. La recuperació econòmica mundial, la dificultat de casar oferta i demanda pel despertar com a consumidors dels països emergents, imponderables climatològics i, per què no dir-ho, l'especulació havien alimentat una pujada sostinguda de tot tipus de ‘commodities’, des del petroli fins a la soja.
L'idil·li entre aquests actius i el mercat, però, s'ha vist interromput. Els últims esdeveniments econòmics (...) han dut els dubtes als inversors sobre la fortalesa del creixement de l'economia mundial.
Els experts creuen que a curt termini és probable que continuï la volatilitat en la cotització de les ‘commodities’ en la mesura que no s'aclareixin aquestes incerteses econòmiques. No obstant això, a mitjà i llarg termini segueixen apostant per aquesta classe d'actiu (per uns més que per altres, això sí) a causa del seu atractiu a l'hora de diversificar les carteres d'inversió.
El petroli és la matèria primera per excel·lència.
David Fernández, ¿Sufren vértigo las materias primas?. El País 29-05-2011.