9.1 Els animals i els humans

-->
-->
La recerca en el comportament dels animals ens ofereix cada dia nous descobriments, molts dels quals mostren una similitud a la dels humans molt superior a la imaginada.

Els articles que componen aquest apartat són:



La curiositat 
Els orangutans que viuen en estat salvatge passen la major part del temps sols, són força cauts. Per contra, els orangutans que de petits passen molt de temps amb éssers humans són molt més inquisitius i, aparentment en conseqüència, obtenen millors resultats en tota mena de proves cognitives.
[...] l’estudi fa palès que el temps que un animal passa en un zoo o en un altre entorn segur contribueix a fomentar  un augment de la seva curiositat.
També demostra que, com més joves siguin els orangutans quan passen temps amb humans, més curiosos seran més endavant. Els animals que s’havien criat a la selva no presentaven un gran augment en la seva curiositat arran d’haver estat al centre de rehabilitació. [...] La curiositat contribueix a la resolució de problemes. Incrementa les oportunitats d’aprendre.
Una espècie que es pensava que estava desproveïda de curiositat va resultar ser força curiosa si es donen les circumstàncies adequades. Per tant, és una qüestió d’influència del medi, no pas de dotació genètica.
James Gorman, La captivitat fa més curiosos els orangutans, Ara 30-12-2017.





Vida i supervivència de microorganismes
La fascinant cova dels cristalls gegant ubicada a uns 800 metres de profunditat a la mina de Naica (Mèxic) ha tornat a atreure l'atenció internacional. S'ha descobert diversos microorganismes que han estat vius durant uns 50.000 anys incrustats en els minerals.
Els microbis es van trobar inactius dins de cristalls, i van aconseguir sobreviure gràcies a minerals com el ferro i el manganès. Han estat localitzades 40 formes diferents de microorganismes, tots molt diferents d'altres microbis coneguts fins ara. No només van detectar la presència de bacteris i arqueobacteris, sinó que també van aconseguir reanimar aquests organismes al laboratori.
No és la primera vegada que es troben organismes que han sobreviscut tant de temps, "però en aquest cas tots aquests organismes són molt extraordinaris: no tenen una relació propera amb res que sigui dins de les bases de dades genètiques que coneixem".
Les profundes coves de Naica són de gran interès per als cientifics que investiguen extremòfils, els microbis que poden prosperar en condicions ambientals aparentment impossibles.
Agències, Ésser de 50.000 anys, La Vanguardia 21-02-2017.