Els gossos, més humans del cregut



Jo vaig estudiar Psicologia per dedicar-me als humans, però llavors va morir el meu gos i l'efecte va ser devastador. Em vaig adonar de la importància que és la relació entre humans i gossos i el poc que en sabem.
Entendre com el nostre cervell classifica als animals és molt interessant des del punt de vista psicològic.
Dilucidar com s'estableixen aquestes línies divisòries entre nosaltres i amb altres espècies ens serveix per repensar-les i ens dóna pistes de la nostra relació amb l'entorn i el món.
Els gossos comprenen molt bé els humans. Hi ha molta investigació, sobretot a Europa, que demostra que els gossos entenen coses com assenyalar, i això és una cosa que ni tan sols les mones entenen.
I si li poses davant un bol de menjar i li dius que no el toqui no ho farà, però si tanques els ulls s'hi acostarà. Entenen els nostres ulls i entenen que veure'ls és una mica diferent de no veure'ls, i això és increïble.
La antrozoologia mostra com les mascotes milloren la vida dels seus amos. Tampoc no entenem el essencials que són tots els animals per a l'equilibri del planeta.
El lligam entre els gossos i els amos és tan fort que els seus cors se sincronitzen quan estan junts. Fins ara es creia que els gossos eren capaços d'interpretar les emocions i anticipar les intencions d'altres individus de la seva mateixa espècie. Ara sabem que són capaços d’interpretar les d’altres espècies.
Segons un nou estudi, són capaços d'interpretar els estats d'ànim de les persones que no coneixen a partir de les expressions facials i el to de la veu, una capacitat cognitiva que només havia estat detectada en els éssers humans.
Del nostres estudis sorprèn que per a un nombre cada vegada més gran de persones, el seu gos ocupi el lloc número u en la seva escala d'afectes, per sobre del cònjuge o els fills.
Els gossos saben escoltar i saben estimar, omplen aquest afecte que com a éssers socials necessitem.
Ima Sanchís, entrevista a Pauleen Bennett, "Gossos i amos sincronitzen el batec del cor", La Vanguardia 3-09-2016