Riscos de proliferació nuclear*

El president d'Estats Units confirma les prediccions dels científics honestos fa més de 50 anys
La Casa Blanca ahir va al·ludir al risc que Al Qaeda s'apoderi d'urani altament enriquit i plutoni per aconseguir que un cinquantena de països acceptessin tenir sota control el seu material nuclear. Barak Obama aconsegueix així posar la seguretat nuclear a l'agenda internacional.
(...) "el risc d'un atac nuclear ha augmentat".
(...) El perill, denunciat ja per George W. Bush, és que organitzacions terroristes obtinguin en el mercat negre urani altament enriquit i plutoni, necessaris per fabricar explosius nuclears.
La Casa Blanca sosté que la hipòtesis d'una banda criminal robant material nuclear i venent-lo a Al Qaeda no és un trama novel·lesca, sinó una possibilitat real. Considerat fins fa poc per molts com una exageració (...), aquest escenari forma part des d'ahir del consens internacional.


(...) Per primer cop la vigilància del material nuclear dispers i els esforços per impedir que caigui en mans de terroristes s'ha convertit en prioritat internacional.
 (...) Els participants –entre els que s'inclouen Russia, la Xina, Pakistan i la Índia, però no a països nuclears com Corea del Nord o sospitosos de voler la bomba com Iran- es van comprometre a tenir sota control tot el material nuclear en un termini de quatre anys. Milers d'instal·lacions civils i miliars, públiques i privades, algunes insuficientment vigilades, en desenes de països alberguen urani altament enriquit i plutoni.


Alguns càlculs suggereixen que en tot el món hi ha material suficient per crear 120.000 bombes nuclears. I el problema no acaba aquí. (...) agreuja el perill en especial el cas de Pakistan, santuari dels talibans i d'Al Qaeda, el qual ha intentat i continua intentant fer-se amb l'arma nuclear, segons Obama. També l'eventualitat d'un Iran nuclear contribuiria al descontrol.


La cimera va concloure amb un comunicat no vinculant que conté escasses novetats respecte a compromisos anteriors. D'una banda, els estats assumeixen la responsabilitat de garantir la seguretat dels materials nuclears i evitar que "actors no estatals obtinguin la informació o la tecnologia requerida per emprar aquest material amb objectius malèvols". D'altra banda, accepten una major cooperació internacional per vigilar els materials de risc. El comunicat reconeix el paper de la indústria privada, i recomana als estats convertir reactors que funcionen amb urani altament enriquit –que serveis per fabricar armes nuclears- a reactors amb urani de baix enriquiment.

Urani altament enriquit
Per crear una bomba d'una quilotona només se'n necessiten 8 kg... una esfera com un pomelo.

Plutoni
Per crear una bomba d'una quilotona només se'n necessiten 3 kg... una esfera com una taronja.
Marc Bassets, "El riesgo nuclear ha aumentado", La Vanguardia 14-04-2010.