Peixos amb mercuri*



Que taurons com el peix espasa, el solraig o la tintorera tenien alts nivells de mercuri no és una sorpresa. Un informe oficial de desembre de 2003, elaborat per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), va trobar una concentració molt superior a la permesa en mostres de les tres espècies recollides a l'Atlàntic i l'Índic. No obstant això, l'informe va ser qualificat com a confidencial i tots els executius des de llavors s'han negat a fer-ho públic. L'organització ecologista Oceana, després d'un litigi de més de tres anys, ha aconseguit que l'Audiència Nacional li donés accés al text. Medi Ambient sosté que l'informe era considerat intern.
El 5 de desembre de 2003, l'IEO va donar per conclòs el seu gran estudi d'arsènic i metalls pesants en peixos i mariscs d'interès comercial. L'informe consta de tres toms en els que analitza la contaminació en 90 espècies. Els observadors de l'IEO van prendre centenars de mostres, en alta mar i a la peixateria, de tot el que es menja a Espanya. Les seves 321 pàgines analitzen la contaminació de totes les espècies possibles, des del salmó a la rosada, des del musclo a la sípia.
No obstant això, fora va quedar un annex etiquetat com a confidencial, en el qual es recollien nivells més alarmants de mercuri, molt per sobre del màxim d'un mil·ligram de mercuri per cada quilo de pes humit de peix. Es tracta de les anàlisis de solraig (que es ven com caçó), peix espasa (emperador) i tintorera. De vegades, i de forma fraudulenta, es poden vendre uns per altres en les peixateries.
El resultat no deixava dubtes. El 62,5% de les 128 mostres de solraig superava el nivell màxim permès de mercuri. El 54,2% de les mostres de peix espasa estaven per sobre del límit legal en mercuri i el 79% excedien el límit de cadmi. A la tintorera, el nombre de mostres amb concentració superior a la permesa baixa fins al 50%.
Els nivells de metalls en tonyina vermella, en canvi, són molt menors, ja que només quatre mostres van superar el límit.
El 2006, Oceana va tenir coneixement de l'existència del dictamen i va demanar a Medi Ambient, segons recorda Xavier Pastor, director de l'organització ecologista. "No ens ho volien donar perquè era alarmant i així s'ha vist. La contaminació per metalls pesants en grans pelàgics és un tema seriós, però temien l'impacte que podria tenir sobre el sector pesquer si es feia públic", explica Pastor.
La Llei d'Accés a la Informació Ambiental, de 2006, obliga que tots els documents de Medi Ambient siguin públics, com va establir el Conveni Internacional d'Aarhus. No obstant això, el ministeri es va negar i Oceana recórrer a l'Audiència Nacional. El desembre del 2009 va obtenir una sentència favorable però tot i així el departament va decidir enviar, un any després, un informe mutilat. El març passat, després de la queixa pública d'Oceana, el ministeri li va remetre l'informe.
El 14 d'abril, amb l'informe en mans de l'ONG, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, del Ministeri de Sanitat, va redactar la recomanació que els nens menors de tres anys i les embarassades no mengessin ni tonyina ni peix espasa , tauró o lluç de riu.
Una portaveu del departament que dirigeix ​​Rosa Aguilar va explicar ahir que durant tots aquests anys, el ministeri va considerar que es tractava "d'un dictamen intern per ser remès a la Comissió Europea" perquè decidís.
En organitzacions ambientalistes com Ecologistes en Acció fa anys que alertant del problema del mercuri. Pastor demana a Medi Ambient que prohibeixi l'ús de cel·les de mercuri en les plantes químiques que produeixen clor, una de les formes per les quals el metall arriba a la cadena tròfica dels grans peixos, i critica que el Govern pactés amb els fabricants estendre la vida d'aquestes instal·lacions.
A més, Pastor explica que als Estats Units grans cadenes de supermercats com Walmart han subscrit acords amb Oceana perquè en les seves peixateries figuri en un gran rètol la recomanació que els nens no consumeixin aquests productes: "Esperem el mateix a Espanya".
Rafael Méndez, El Gobierno ocultó siete años un estudio de los tóxicos en el pescado, El País 1-07-2011.

Recomanacions
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana a les embarassades i en període de lactància, i als menors de tres anys que evitin consumir peix espasa, tauró, tonyina vermella i lluç de riu. Per a nens de 3 a 12 anys aconsella limitar a 50 grams a la setmana, o 100 grams en dues setmanes, el seu consum.
- La Comissió Europea va recomanar el 2008 a les embarassades o en període de lactància que no consumissin més d'una porció de menys de 100 grams a la setmana de grans peixos predadors, com el peix espasa, el tauró i el lluç de riu.
- Als Estats Units, l'autoritat alimentària (FDA) i l'agència mediambiental recomanen a embarassades i nens petits que no mengin tauró, peix espasa o “blanquillo”. Per la tonyina clara de llauna, i altres peixos com el salmó, aconsellen no més de dues ingestes a la setmana. En el cas de la tonyina blanca, afirmen que conté majors nivells de mercuri que la tonyina clara de llauna, de manera que aconsellen no més d'una ingesta a la setmana.
El País 1-07-2011.

L'eurodiputat d'ICV Raül Romeva ha preguntat a la CE quines noves mesures adoptar per combatre la contaminació per mercuri (generat en tèrmiques, plantes de clor, mineries ...), que s'acumula en grans peixos i apareix en elevades taxes en la ingesta alimentària de dones i nens.
Redacció, Romea pregunta por el mercurio en el pescado, La Vanguardia 26-01-2011.