Ocells que pensen


Els ocells pensen per resoldre els nous problemes que se'ls planteja i per inventar noves solucions a vells problemes. Fa uns anys van començar a aparèixer estudis sobre la cornella de Nova Caledònia que afirmaven que era capaç de construir eines modelant branques. Fins aleshores els científics creien que el cervell dels ocells era petit i primitiu, que era pur instint. Ara les investigacions sobre el terrenys i en laboratoris s'han multiplicat i no deixen de sorprendre'ns.
Anteriorment, la científica Irene Pepperberg va demostrar la intel·ligència d'Alex, un lloro gris africà que va estudiar durant tres dècades, capaç no només de repetir  paraules i frases sinó de raonar i expressar-se amb intel·ligència i sentiment; però ningú no se la prenia seriosament. Avui ningú ho posa en dubte.
La densitat de les neurones dels ocells és el doble que la dels primats amb la mateixa mida de cervell, i quatre vegades més que altres mamífers.
Les seves capacitats mentals són comparables a les dels primats. Tenen una memòria molt desenvolupada. Molts ocells fan matemàtiques bàsiques i resolen trencaclosques clàssics a la velocitat d'un nen de cinc anys.
Els coloms reconeixen les cares. També ho fan els còrvids.
La ciència suggereix que algunes espècies d'ocells tenen vides socials gairebé tan complexes com les nostres, i per això es necessiten habilitats mentals mols sofisticades. També traeixen, enganyen, manipulen discuteixen, fan trampes, es burlen, roben a les veïnes, rivalitzen per l'estatus. Es fan petons per consolar-se mútuament. Arriben a deprimir-se, a deixar de menjar quan mor la seva parella.
Els circuits dels cervells dels ocells que controlen el comportament social s'assemblen molt als del cervell humà. Quan tu alimentes un còrvid ell t'ho agraeix amb un present, deixant-te al lloc en el qual has posat el menjar uns gerds o qualsevol cosa que brilli.
Entenen els beneficis de la reciprocitat i de compartir. Canten també per plaer, i hi ha evidència que quan els surt bé tenen una pujada d'endorfines. I les parelles fan duos, la qual cosa exigeix molta coordinació. Utilitzen el cant per cooperar entre ells.
Ima Sanchís, entrevista a Jennifer Ackerman, "Els ocells recorden pensen, senten, fan regals i estimen", La Vanguardia 20-01-2018.