Policies primats


Les poblacions que disposen d’una policia eficaç construeixen societats complexes i pròsperes en les quals predominen les conductes de cooperació. I al contrari, quan no hi ha policia els individus se senten insegurs, es tornen desconfiats i les seves relacions socials s’empobreixen.
(...) Són les conclusions d’una recerca que ha analitzat la influència dels individus que exerceixen la funció de policies en l’organització d’una societat de primats (...) el macaco de cua de porc (...) que viu en grups formats per desenes de mascles i desenes de femelles(...)
“Els mecanismes de solució de conflictes, com les conductes policials, modulen com els individus construeixen les seves xarxes socials. Per tant, tenen importants implicacions per a l’evolució de la complexitat social”(...)
L’ús imparcial de la força per resoldre conflictes només s’ha observat en un reduït nombre d’espècies, com ximpanzés, goril·les, macacos de cua de porc i humans. En moltes altres espècies, s’ha observat un ús parcial de la força: qui intervé està a favor d’un o altre bàndol (...) no intervé com un policia sinó com un mató.
“En les societats de primats, els conflictes freqüents amenacen desestabilitzar les xarxes socials”.
Josep Corbella, Un macaco policía te vigila, La Vanguardia 26-01-2006.