L'energia eòlica i el paisatge


Un departament de la Generalitat presenta al·legacions contra un altre departament de la Generalitat. (...) és l’evidència que l’energia eòlica és un factor de discrepància al si del govern català. La nova polèmica s’ha suscitat arrel de l’aprovació inicial del catàleg del paisatge de les Terres de l’Ebre, promogut pel Departament de Política Territorial. El document és molt restrictiu contra l’energia eòlica, ja que pretén canalitzar la ubicació dels molins vers els polígons industrials, comercial i espais portuaris, preferentment situats en zones planes, en els quals, generalment, el vent no abunda, quan aquesta és la condició per poder aprofitar aquesta font d’energia. El Departament d’Economia (responsable de fomentar la generació d’energia a Catalunya) ha presentat al·legacions en contra.
El catàleg del paisatge de les Terres de l’Ebre presenta els parcs eòlics com una amenaça per a la preservació dels valors paisatgístics a les comarques de l’Ebre, per la qual cosa proposa diverses iniciatives per corregir el seu impacte visual i aconseguir que pràcticament no es vegin en l’horitzó. El document arriba a plantejar la reubicació d’alguns parcs eòlics ja en funcionament (...), o la reducció del nombre d’aerogeneradors (...) per ser substituïts per altres equips més potents amb la finalitat de disminuir la dimensió d’aquests parcs (encara que després també censura la seva major grandària). Inclús proposa que en determinades zones d’aquestes comarques de l’Ebre s’estableixi una normativa per evitar la instal·lació d’aerogeneradors en les zones de major alçada o en enclavaments preferents o de gran valor simbòlic. No obstant, el referit catàleg –el qual va obtenir la llum verda inicial el 16 de novembre- no ha agradat en el Departament d’Economia de la Generalitat, on s’estima que s’ha produït una intromissió en les seves competències a l’hora d’incentivar la producció d’electricitat d’origen renovable. El director general d’energia, Agustí Maure, ha decidit presentar al·legacions en contra.(...)
El catàleg del paisatge ha topat també amb el total refús de l’Associació Eòlica de Catalunya, la qual ha presentat al·legacions per no haver estat consultada (com ho han estat altres organismes). Aquesta Associació denuncia el “talant antieòlic de l’equip redactor” així com “el to recelós” emprat vers aquesta font d’energia, sense que es valori la contribució d’aquesta font d’energia neta “a la reducció de l’emissió de gasos” d’efecte hivernacle.
El catàleg del paisatge de les Terres de l’Ebre acusa a la pròpia Administració autonòmica que el “procés d’implantació de projectes eòlics s’ha tramitat sense contemplar la variable paisatgística”, la qual cosa han negat categòricament els promotors eòlics.
Antonio Cerrillo, Vientos de dsicordia, La Vanguardia 29-12-2009.