A Catalunya, tot són entrebancs al vent


La dura posició d'ERC està complicant la decisió del Govern sobre l'ubicació dels nous parcs eòlics que sorgeixin a la llum de la primera normativa del tripartit en aquesta matèria. El Govern tenia previst identificar aquest mes les zones aptes per a la implantació de 'energia eòlica, en les quals estaran situades aquestes instal·lacions. Però, les contrapartides exigides per ERC, entre altres qüestions, han impedit determinar la localització d'aquestes àrees. La designació de les anomenades zones de desenvolupament prioritari aportarien uns 800 MW, i són fonamentalment per a que Catalunya pugui complir els seus objectius en matèria de foment de l'energia eòlica, que preveu dotar-la de 3.500 MW l'any 2015.
(...) L’Administració catalana es va dotar el darrer 28 de setembre de la seva primera normativa per regular la implantació dels molins de vent, i la previsió era que en quatre mesos (termini que acaba el 20 de gener) es concretessin tots els detalls sobre la seva ubicació.
Antonio Cerrillo, El mapa eólico, bloqueado, La Vanguardia 19-1-2010.

L'impuls de l'energia eòlica a Catalunya continua sent un camí tortuós. Aquesta comunitat  va ser pionera e aquesta energia neta, però ha patit continauts contratemps, encara que recentment registra certa recuperació. (...)
El desenvolupament de nous parcs eòlics és clau per a que Catalunya assoleixi els objectius del Pla d'Energia fins el 2015 (3.500 MW eòlics). I aquesta és la fita de la nova regulació aprovada el darrer mes de setembre i amb la qual es vol també resoldre les carències de normativa en vigor. (...)
El PSC és contrari a la proposta d'ERC que pretén fer enrere les autoritzacions per a cinc parcs eòlics. (...) "El que no pot ser és que, per raons no ben explicitades i en funció de les pressions del territori, es digui que els acords ja no valen".
(...) el gran problema de Catalunya és l'existència de parcs autoritzats però sense possibilitat de connectar la seva producció a la xarxa [elèctrica] de transport.
El decret del Govern selecciona les zones que siguin idònies per acollir els parcs, en les quals estaran garantits els recursos eòlics, a més de l’adequació ambiental i paisatgística. També, els promotors tindran assegurada la connexió elèctrica per evacuar l'energia produïda i lliurar-la a la xarxa.
A. Cerrillo, Viento a rachas, La Vanguardia 19-1-2010.