Un famós general contra les mines de bauxita


(...) Vo Nguyen Giap, antic general, el cervell de la victòria en la dramàtica batalla de Dien Bien Phu de 1954 (...) s’ha unit a intel·lectuals, activistes, companys de guerra i religiosos budistes i catòlics contra el projecte estatal d’extreure bauxita i obtenir alúmina en les terres altes del centre del país. Segons denuncien, tindrà un gran impacte ecològic i social, i planteja riscos per a la seguretat i la sobirania nacionals ja que una de les companyies adjudicatàries de l’obra és de la Xina (...).
Giap ha advertit del perill que suposen les mines pel medi ambient i les minories ètniques. Els científics temen la potencial destrucció de sòl fèrtil, en el qual ara hi ha boscos i plantacions de cafè i cacau; la contaminació de l’aigua i la pèrdua de terra de persones que no tenen qualificació per treballar a les fàbriques.(...).
El govern assegura que el projecte impulsarà l’economia de la zona. L’extracció de bauxita es fa en mines a cel obert, la qual cosa té un gran impacte sobre el terreny, mentre que el processat de l’alúmina (...) produeix una gran quantitat de residus tòxics, coneguts com ‘fang roig’.
José Reinoso, La última batalla del general Giap, El País 23-05-2009.