Materials radioactius i químics a Flix


Efectes de l’embassament de Flix sobre la salut


Una recerca dirigida pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal), amb la participació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), examinarà a partir d’aquest mes els efectes de la contaminació de l’embassament  de Flix (Ribera d’Ebre) en el desenvolupament dels infants fins la seva adolescència. Els investigadors prendran mostres d’orina, saliva i sang i realitzaran múltiples proves, inclosos tests de capacitats cognitives, a 102 nens de 12 i 13 anys (...) de Flix que ja van ser analitzats el 1997 al néixer i, després, quan tenien 4 anys.
L’objectiu és comprovar si persisteixen i com han incidit en el creixement dels menors els efectes inicials detectats arrel de l’exposició a compostos organoclorats com l’hexaclorobenzè (HCB) o metalls com el mercuri, tots d’elevada toxicitat, vessats a l’Ebre. (...)
"Els períodes de desenvolupament des de la concepció fins l’adolescència són particularment vulnerables a una àmplia gama de factors de risc ambiental, incloent l’exposició a elements contaminants químics" (...). Els investigadors treballen amb l’experiència de les dades obtingudes en les anàlisis realitzats els anys 90, que van demostrar que l’exposició a compostos organoclorats com el HCB, el DDT/DDE i al metilmercuri era particularment elevada en el grup analitzat. Quan aquests nens van néixer, l’estudi científic va comprovar que l’exposició de les mares als contaminants havia tingut efectes sobre els seus fills. Els nivells a la sang d’hexaclorobenzè dels nadons de la Ribera d’Ebre van ser dels més alts que mai s’hagin descrit a Europa (...).
Quan els matxos nens van ser examinats als 4 anys, es va comprovar que el seu neurodesenvolupament era tres punts per sota de la mitjana (...) en una escala de 100. (...) "Llavors varem veure que hi havia una relació entre les concentracions de HCB a la sang i el neurodesenvolupament dels nens de 4 anys (...).
(...) Una de les hipòtesis que s’haurà de verificar, o bé descartar, és que estar exposat a contaminants en els primers anys de la vida, inclòs el període de gestació, influeixen en la prevalença de sobrepès i obesitat als 12 i 13 anys, així com en problemes respiratoris com l’asma. (...)
Esteve Giralt, Flix aclarará las consecuencias de la contaminación en el desarrollo infantil, La Vanguardia 4-10-2010.