Cooperativa navarresa


El sector agrari navarrès és un mirall on es mira la resta del camp espanyol, tant per la seva estructura de producció com, sobretot, per la seva organització. Enfront del que succeeix en altres latituds, a la comunitat foral existeix un sol sindicat majoritari, la Unió de Pagesos i Ramaders, una caixa rural forta i una potent organització cooperativa. Abans, Agropecuària Navarra i avui, Grup AN, com a cooperativa de segon grau que va des dels processos de producció als de comercialització i transformació, amb una àmplia gamma d'indústries agroalimentàries en el seu si. (...)
Els orígens del Grup AN es remunten a 1910, fruit de la unió de 96 cooperatives locals sota els auspicis de la Federació Catòlica Social. Durant la dictadura es va transformar en la Unió Territorial de Cooperatives del Camp amb un creixement descontrolat que va abocar a la societat pràcticament a una situació de fallida el 1980 amb una facturació de 37 milions d'euros i 60 treballadors. (...) en l'actualitat suposa ja una facturació del grup de 500 milions d'euros, més d'un miler de llocs de treball directes, uns recursos propis de 57 milions, un total de 137 cooperatives associades amb més de 23.000 agricultors i ramaders.
(...) La filosofia de la societat és donar llibertat total a les cooperatives per entrar o sortir cada any en el grup. Qui es trobi integrada ha de participar amb la totalitat de la seva producció en l'activitat que hagi triat. (...)
Vidal Maté, Agricultura con valor añadido, El País 6-02-2011.