Treballar a la mina


Els experts asseguren que treballar en una mina de carbó és una tasca d'alt risc. Fer-ho a la d'Upper Big Branch, a Virgínia Occidental, era com ficar-se a la boca del llop. Una tragèdia anunciada a la vista del seu lalrg historial d'infraccions. Al menys 25 treballadors van morir el dilluns al produir-se una explosió a 300 metres de profunditat. (...)
La propietària, Massey Energy Company (...) va aconseguir en els darrers deu anys la pitjor consideració a causa del nombre de ferits en una explotació. Només el 2009 es van registrar 458 irregularitats, la qual cosa va suposar un pagament de gairebé un milió de dòlars en multes. (...)
"L'extracció de carbó ha guanyat seguretat, però no és suficient", va indicar (...) el secretari d'Energia d'EUA. (...)
Francesc Peirón, Mueren 25 personas en una mina "poco segura" de EE.UU., La Vanguardia 7-04-2010.


Miners atrapats
Un jutjat civil de Santiago ha prohibit a la companyia minera San Esteban, propietària de la mina San José, on hi ha 33 miners atrapats (...) a fer qualsevol tipus d’acte i contracte relacionat amb el seu patrimoni (...) per assegurar el pagament a l’Estat de les despeses del rescat. (...)
(...) El Govern, que per ara finança les despeses del rescat, ha estimat que pujarà a uns 7,1 milions d’euros.
(...) la companyia San Esteban està embarcada en altres dos processos judicials, El primer és una querella criminal dels familiars dels treballadors atrapats (...). L’acció judicial apunta també contra les autoritats de l’estatal Servei Nacional de Geologia i Mineria, encarregat de fiscalitzar a les companyies mineres, i que va autoritzar el funcionament d’aquest jaciment sense que haguessin complert les seves exigències després d’un altre accident en el mateix lloc.
Un dels propietaris de San Esteban (...) va iniciar el tercer procés, al demanar la fallida ja que l’empresa, segons ell, “no pot afrontar els seus compromisos més immediats”, perquè els seves feines estan paralitzades,
Manuel Délano, Chile retiene los bienes a la empresa de la mina San José, El País 26-09-2010.


Mina Pike River de Nova Zelanda

Atrapats
Dels 29 miners atrapats a 162 metres sota terra en la mina de carbó Pike River [de Nova Zelanda] no se’n té notícies des de l’explosió de metà del divendres. A la sonda que ha de contactar amb ells només li queda per perforar 20 metres de roca. Entre avui i demà cercarà signes de vida i restes de gas en la zona on es va produir l’accident.
Ap, Una sonda está a punto de alcanzar a los 29 mineros, La Vanguardia 23-11-2010.
Sense sortida



       Nova Zelanda va quedar ahir commocionada per la mort dels 29 miners que feia sis dies que estaven atrapats a 150 metres sota terra, i als quals una segona explosió de gas a la galeria va deixar finalment sense cap opció de sortida.
El primer ministre (...) va qualificar l’accident de "tragèdia nacional", i va prometre una investigació oficial per aclarir els fets. (...)
(...) "l’enorme deflagració" (...) es va sentir a la superfície. (...)
"Molts per aquí m’han explicat que hi havia gent disposada a baixar per ells. Ells sí que són valents i no els seus superiors"va lamentar [el germà d’un minaire atrapat]. Experts en seguretat de mines van assenyalar que era molt probable que els miners morissin intoxicats i no per la segona explosió. (...) Dos operaris van aconseguir sortir a la superfície al produir-se l’esclat, però la resta van quedar tancats i incomunicats a 150 metres de profunditat.
La presència de gasos mortals i el temor a més explosions van impedir als rescatadors entrar al pou. (...)
El Periódico, Commoció a Nova Zelanda per la mort dels 29 miners, el Periódico 25-11-2010.