Reclamació d'un Pacte d'Estat


Un pacte d'Estat. Aquesta és la principal reclamació dels presidents de les empreses energètiques al Congrés del Diputats. Argumenten que necessiten seguritat jurídica i unes regles del joc clares i predictibles al marge dels canvis polítics, degut a que han d'escometre inversions de 110.000 milions d'euros en els propers vint anys.
(...) si Espanya prescindeix de l'energia nuclear aquestes inversions s’encaririen en uns 35.000 milions d'euros.
(...) les noves centrals tenen un període de maduració entre deu i quinze anys abans de ser operatives.
Fins el 2020, amb la capacitat actual instal·lada i el descens de la demanda, no són necessàries noves centrals (...).
Tots els executius es van mostrar d'acord en que no és necessari construir noves centrals, però sí definir si l'opció és construir centrals nuclears de quarta generació o centrals tèrmiques amb segrestament i emmagatzemament de CO2. Galán [Iberdrola] va advertir que si no es prenen decisions amb prou antelació podrien aparèixer problemes de subministrament.
(...) el conseller delegat de Gas Natural-Fenosa [Villaseca] va advertir que el dèficit de tarifa (...) augmentarà el proper any 1.000 milions (...) una de les principals raons d'aquest increment és el finançament de les energies renovables. Per aquesta raó va argumentar que Gas Natural comparteix l'estratègia d'una energia sostenible, però considera que és necessari controlar que les subvencions que reben es dirigeixin a millorar la I+D i no a subvencionar les instal·lacions. Segons va dir, es tracta d'una indústria molt protegia i cara.
Mar Díaz-Varela, La eléctricas piden un pacto de Estado energético, La Vanguardia 10-12-2009.


Repercussió econòmica de les revisions
La revisió total dels costos del sistema elèctric anuncia pel Govern i el PP el 24 de juny augmentarà la incertesa regulatòria i afectarà de forma negativa ala qualificació creditícia de les empreses energètiques espanyoles, va senyalar ahir l’agència de rating Moody's.
Efe, La incertidumbre regulatoria afectará a las emisiones de deuda de las eléctricas, La Vanguardia 15-07-2010.



Una reforma traumàtica
[Amb] el recent 'Pacte d’Estat' anunciat per sorpresa fa uns dies pel Govern i el principal partit de l’oposició (...) ha arribat l’hora que els decisors defineixin el nou model que regirà el sector (...).
Des de l’Associació Espanyola del Gas, Sedigas, veiem amb optimisme els elements presentats per a l’acord sobre política energètica. (...)
Cincidim amb el document inicial facilitat en que aquesta política ha d’estar orientada a garantir la seguretat de subministrament, l’eficiència econòmica i el respecte al medi ambient. Observem a més,  amb gran satisfacció, que dintre dels set acords proposats per al desenvolupament del mix energètic a 2020 s'inclou definir un pla de cicles combinats en el qual a la seva funció de seguretat de subministrament s'hi uneixi el paper de 'back-up' del sistema elèctric davant de l’augment del pes de les fonts renovables en el país. (...)
En la cerca d’una estructura baixa en carboni i el compliment de compromisos europeus en aquesta matèria en aquests anys es va generar un ràpid increment de l’ús de les renovables. No obstant, aquestes energies, per la seva disponibilitat en funció de les variacions meteorològiques, precisen del suport d’una capacitat addicional equivalent a la capacitat instal·lada. El gas natural va ser llavors senyalat com la millor alternativa per a aquest fi, per la seva flexibilitat operativa, eficiència, cost d’inversió i menor emissió de CO2 entre les energies d’origen fòssil. (...)
(...) la tecnologia dels cicles combinats presenta un rendiment de fins el 54%.
(...) el gas és el combustible fòssil més respectuós amb el medi ambient (...)
Sobre (...) la garantia de subministrament energètic, (...) un sistema d’entrada de gas basat en GNL [gas natural liquat] i gasoducte, així com la diversificació dels orígens –fins onze països diferents-, fa que la seguretat de subministrament de gas a Espanya estigui garantit.
(...) els llocs de treball quantificable associat a la indústria del gas a Espanya el 2009 va superar les 52.700 persones, sense incloure els milers de llocs d’instal·ladors de gas que genera el sector, assolint així més de 90.000 treballadors.
(...) l’activitat econòmica del sector gasista va generar un impacte econòmic total de 8.565 milions d’euros el 2008. (...)
A més, aquest sector va produir un valor agregat (entès com la riquesa creada a l’interior del sector) de 6.373 milions d’euros, davant a altres sectors com les energies renovables (4.805 milions d’euros) (...).
Antoni Peris, No hay futuro energético sostenible sin el gas, El País 18-07-2010.

Max Ter Linden, director d’Integrated energy del bank ABN-AMRO, en la seva conferència sobre Finançament de les futures necessitats energètiques en la 'Energy 06: Barcelona Tech Summer Sessions' organitzada pel b_TEC el 2006, ja va dir que les entitats financeres prefereixen més finançar projectes de tecnologies avançades que projectes de tecnologies madures. Va donar la informació molt significativa que actualment, no estan finançant plantes de cicle combinat.