Residus altament tòxics per avarícia


El mètode per depurar el pantà de Flix que acumula al menys 700.000 tones de llots tòxics després de dècades d’abocaments de l’empresa Erkimia, segueix sent una incògnita per al Ministeri de Medi Ambient. Els dubtes persisteixen malgrat que el 2007 el ministeri va tancar un projecte que va licitar un any després per 155 milions d’euros, les obres del qual va anunciar l’estiu passat. No s’ha concretat res perquè el pla “encara no està tancat” (...).
La presència massiva de residus va ser detectada el 2004 (...). Desprès de cinc anys d’anuncis oficials contradictoris, la neteja està planificada, pressupostada i encomanada. Només falta que el ministeri doni la llum verda al mateix projecte que va aprovar fa dos anys (...).
(...) hi ha llista de dubtes tècnics (...). Els dubtes es centren en el mètode emprat pel transport dels residus, qüestió essencial del projecte (...).
Els residus altament tòxics abocats a Flix deriven de la producció de fosfat per fabricar pinso. Entre ells destaquen els radionúclids (contaminació radioactiva) i metalls pesants (mercuri, cromo, níquel, cadmi, coure, arsènic i zinc).
Els abocaments tenen greus efectes sobre la salut i el medi ambient. Malgrat que els llots han format una massa sòlida, quan es produeixen riuades la força de l’aigua pot estovar-los, arrancar-los i arrossegar partícules rius avall. El risc que la massa tòxica es desprengui porta de cap a Medi Ambient. “Encara hi haurà molts canvis en el projecte perquè ningú ho té clar”, va admetre-ho l’alcalde de Flix. (...).
[Divuit mesos és] el temps que tardaran en materialitzar-se tasques compensatòries (...). Són 144 actuacions en 71 municipis per garantir l’abastament d’aigua i que costaran 44 milions. Les obres –obrir nous dipòsits i captacions-, s’afegeixen a les mesures ja previstes per a la neteja de Flix.
Ferran Balsells (Flix), Medio Ambiente no sabe cómo transportar los lodos tóxicos de Flix, El País 19-07-2009.


El bloqueix del contaminador
No es pot dir que la neteja de l'escombraria tòxica acumulada al riu Ebre al seu pas per Flix hagi estat una qüestió prioritària per a les parts implicades, a la vista dels dos anys de negociacions que han estat necessaris per arribar a un acord sobre com escometre els treballs. La manca d'entesa entre el Ministeri de Medi Ambient i l'empresa Ercros ha estat la principal causa de l'endarreriment en l'execució del projecte, així com els dubtes inicials de l'executiu. Finalment, i mitjançant una inversió de 223 milions d'euros pagats entre Medi Ambient i la Unió Europea, s'ha pogut desbloquejar la situació.
Editorial, La Vanguardia 3-06-2010.

Desbloqueig definitiu del projecte per extraure 700.000 metres cúbics de lots tòxics i radioactius del fons del riu Ebre, a l'embassament de Flix (...). Després d'anys de demora per diverses causes i negociacions fallides, Acuamed, la societat estatal encarregada d'efectuar el pla de neteja, i Ercros, l'empresa causant de la contaminació, ahir van anunciar l'acord (...).
La manca d'entesa (...) ha estat el darrer llast d'una sèrie de causes que han anat endarrerint l'execució del projecte. (...)
Acuamed va adjudicar les obres el març de 2008 a la constructora FCC, amb un pressupost de 155 milions d'euros. El projecte va ser aprovat el 2007, amb la previsió d'acabar la neteja el 2011.
Esteve Giralt, Desbloqueada la limpieza de la basura tóxica del Ebro, La Vanguardia 3-06-2010.

Cornuts i pagar el veure
L'acord entre Acuamed i Ercros estableix que la química cedirà de forma "gratuïta i durant el temps que sigui necessari per a la completa execuci´ode les obres els terrenys necessaris per a la planta de tarcatament" dels residus. Netejar l'embassament de Flix suposarà una inversió de 223 milions d'euros, pagada per Medi Ambient i la Unió Europea.
Cesión gratuita, limpieza millonaria, La Vanguardia 3-06-2010.