El valor de les terres rares


Coltan: aliança telecomunicacions i guerrilles
De fet, un informe de la ONU sobre el cruent i etern conflicte del Congo senyalava les aliances establertes entre companyies de telecomunicacions i les diferents guerrilles a través de societats fantasma per explotar el mineral [coltan].
Barcelona. Redacció. En el corazón de las tinieblas, La Vanguardia 4-01-2007.


(...) les denominades terres rares (...), 17 metalls escassos que (...) gairebé no tenien interès comercial. Avui, amb el pas del calendari, s'han convertit en un nou El Dorado per als mercats i inversors. Són elements difícils de lletrejar (...), que, tanmateix, són imprescindibles en el que interioritzem com a vida moderna: aerogeneradors, ordinadors portàtils, pantalles planes de televisió, iPhones, bateries per als cotxes elèctrics...
Oblidats durant dècades, la Xina els va retornar a la vida financera. El gegant asiàtic controla el 95% de la producció mundial d'aquests elements i, davant la forta demanda interna de la seva indústria, el risc que limiti les exportacions és un futurible perillós. I, és clar, les alarmes, sobretot als Estats Units, han saltat. Com a resposta, l'Administració americana ha començat a reobrir (una cosa que portarà anys) explotacions antigament tancades que, gràcies als elevats preus actuals d'aquestes matèries, s'han tornat rendibles. Alhora està obligada a enviar missatges de tranquil.litat. (...)
La setmana passada, el Departament d'Energia americà va advertir que la dependència del país de les importacions xineses de terres rares pot durar 15 anys més, així que és urgent buscar substituts. "Aquests metalls s'han beneficiat de la incertesa financera, d'una recuperació econòmica que no arriba i de la fortíssima demanda xinesa", (...).
Aquest escenari, en el qual actuen una gran demanda, una oferta limitada i preus elevats, és un terreny abonat per a l'aparició d'instruments financers que treguin profit. La indústria ha donat forma d’ETF (fons d'inversió que cotitzen en borsa) i fons tradicionals a aquesta estratègia. Per ara se'n comercialitzen molt pocs, però s'espera l'arribada de la cavalleria. "Són productes que tenen demanda i que estan pensats per invertir a llarg termini preveient una escassetat futura"(...). "No són només apostes geopolítiques, sinó pels mercats i productes que definiran els anys per arribar ". (...)
(...) un dels escassos fons del món que operen en el sector (...) es basa "en la convicció que les companyies relacionades amb les terres rares gaudiran d'uns nivells de creixement superiors a la mitjana del producte interior brut mundial", assenyala un analista (...).
En el fons, aquesta reflexió se sosté en la creença que "mentre el món es segueixi desenvolupant tecnològicament, els elevats índexs de creixement de les empreses relacionades amb terres rares abans o després es transformaran en beneficis" (...)
(...) la firma canadenca (...) ha fet una cosa, per a alguns analistes, insòlit. Ha comprat terres rares (tenen un estoc de 216.900 tones) amb un valor de mercat de més de 18,7 milions d'euros i les ha emmagatzemat a Corea del Sud i Singapur. La seva estratègia és vendre les terres pensant que (...) aquests minerals s'haurien d’encarir per la creixent demanda. (...) "Més del 80% del mercat de terres rares fora de la Xina està a la vora de la zona Àsia-Pacífic. Per tant, varem decidir situar el mineral a prop del principal client per facilitar les nostres operacions".
Tota aquesta activitat evidència que "molts inversors s'han començat a adonar de la funció clau d'aquests minerals dins d'un ambient de fort creixement del preu de les matèries primeres" (...). I les expectatives són bones. Fa set anys una tona de liti costava 264 euros, actualment es troba en uns 3.400. Aquest metall (usat en les bateries) està tenint un comportament similar al de les terres rares.
Miguel Ángel García Vega, La polvareda de las tierras raras, El País 19-12-2010.


Wikipedia

Bloc f. Els elements del bloc f (per tenir els seus electrons de valència en el orbital f) són dues sèries, una començant a partir de l'element lantànid i l'altra a partir del actini, i per això als elements d'aquestes sèries se'ls anomena lantànids i actínids. Encara que en la taula periòdica dels elements haurien d'estar després d'aquests dos elements, se solen representar separats de la resta. També es coneixen com terres rares.