La varietat de les hortalisses són patents de grups multinacionals*

(...) la major part de les varietats d'hortalisses que es conreen en els hivernacles d'Almeria són patents de grups multinacionals. La major part de la maduixa de Huelva procedeix de patents de la Universitat de Califòrnia, i hi ha igualment una forta dependència en varietats de fruiters.
Una de les excepcions d'aquesta dependència exterior en matèria de patents sobre varietats de cultius és el sector dels cítrics, on hi ha un clar domini de varietats obtingudes per centres de recerca espanyols. No obstant això, el sector és escenari d'una batalla per la utilització d'una varietat de mandarina, l'anomenada Nadorcott, la patent està registrada per l'empresa Dominis Agrícoles, propietat de la casa reial marroquina, que controla el seu cultiu. Citricultors espanyols que utilitzaven aquesta mateixa varietat quan no estava patentada mantenen un contenciós amb els propietaris de la mateixa. En aquesta batalla es troba igualment el grup cordovès Eurosemillas, que tracta d'introduir en el sector citrícola espanyol una varietat similar, la Tango, patentada per la Universitat de Califòrnia ia la qual s'oposa el grup marroquí.
 (...) La Nadorcott és una varietat de mandarina que es conreava, temps ha, en el sector citrícola espanyol en règim de llibertat, sense que ningú tingués patent, i era coneguda com afourer. Però aquesta situació es va acabar. L'agost de 1995, un ciutadà francès, Jean de Maistre, va sol.licitar el registre de la mateixa a l'Oficina Comunitària de Varietats Vegetals sota una nova denominació, argumentant que la seva obtenció era producte de la investigació desenvolupada al Marroc. Dos anys més tard, el referit ciutadà francès va cedir la propietat de la varietat a l'empresa SARL Nador Cott Protection, propietat al seu torn del grup Dominis Agrícoles del Marroc, pertanyent a la família real d'aquest país.
Contra aquesta decisió van recórrer les cooperatives valencianes, i es va aplicar una suspensió cautelar fins a 2006. Des d'aquesta data fins a l'actualitat es manté un contenciós a diferents nivells contra el registre i prohibició de l'ús lliure d'aquesta varietat. (...)
Els propietaris de les mandarines Nadorcott exerceixen un control total sobre l'expansió del seu cultiu, tant al Marroc com a Espanya. L'objectiu és evitar sobreproducció i amb això caigudes dels preus. (...)
Els qui es troben en aquest reduït nombre d'agricultors amb possibilitat d'utilitzar aquesta varietat, poc més de cinc-cents, estan satisfets amb la política seguida per l'empresa marroquina, però són els menys: hi ha milers d'agricultors que han utilitzat tradicionalment aquesta varietat i que en l'actualitat pateixen el calvari de les denúncies.
Davant d'aquesta situació de ferri control per part de Dominis Agrícoles, la Universitat de Califòrnia Riverside desenvolupar durant diversos anys un procés d'investigació que va culminar el 1995 amb l'obtenció de la varietat tango mitjançant un sistema de radiació de gemmes de la varietat murcott.
Vidal Maté, A tortas por una mandarina, El País 24-04-2011.