Reactors nuclears, regals, sobrecostos, errors, volcans ...


L’ex-president de Filipines, Ferdinant Marcos, rebé en els seus anys de mandat desenes de milions de dòlars per a concedir a l’empresa nord-americana Westinghouse un contracte per a construir la primera planta nuclaer a Filipines fa deu anys (...).
L’empresa pagà vuitanta milions de dòlars a un amic de Marcos i la major part d’aquests diners anaren a parar a mans del llavors president.
(...) El reactor nuclear, que Westinghouse començà a construir el 1976 amb un pressupost de 600 milions de dòlars, ha costat ja 2.100 milions de dòlars a Filipines i  encara no és acabat, perquè el 1979 es descobriren errors de disseny i, a més, que la central estava assentada en un lloc volcànic.
Westinghouse va subornar Marcos ara fa deu anys, Avui 8-03-1986.


Subvencions pel tancament de la central nuclear de Garoña
Un parador de turisme i cent milions en subvencions per a projectes de caràcter industrial i turístic seran l'eix fonamental del pla Garoña, amb el qual el Govern pretén compensar l'efecte negatiu del tancament el 2013 de la central en el seu entorn.
Efe, El cierre de Garoña se compensarà con subvenciones para turismo e industria, La Vanguardia 19-07-2009.

La seguretat nuclear pot esperar
El delegat del Govern a Catalunya i responsable del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (Penta) (...) va anunciar ahir que el 1020 es farà un simulacre d'emergència nuclear. Seria el primer des de 1987 malgrat que el Penta en contempla un cada tres anys.
S. Sans, Simulacro de emergencia nuclear en el 2010, La Vanguardia 20-11-2009.