Condemna per perjudici ecològic de l'Erika


El Tribunal d'Apelació de Paris va confirmar ahir a tos els efectes la sentència condemnatòria dictada el 2008 per un Tribunal Correccional contra la petrolera Total per la catàstrofe de l'Erika, consagrant així en la jurisprudència francesa el principi del "perjudici ecològic". El grup Total, l'armador i el gestor del petroler (...) i la societat de classificació Rina són condemnats a pagar la multa màxima prevista a la llei i una milionària indemnització per danys causats per la marea negra de l'Erika, que el desembre de 1999 va naufragar davant les costes de Bretanya, abocant al mar 20.000 tones de cru. La primera sentència va fixar aquesta indemnització en 192,5 milions d'euros. La segona inclús l'ha pujat: 200,6 milions.
El més transcendent del cas és la instauració de la noció de perjudici ecològic i l'establiment com beneficiaris de les indemnitzacions les organitzacions de protecció de la natura i les administracions locals. Precisament, la segona sentència el que fa és universalitzar en certa manera aquest dret, que la primera sentència limitava a aquelles institucions que podessin provar el perjudici. "N'hi ha prou que una contaminació toqui el territori de les col·lectivitats territorials per a que aquestes puguin reclamar (...) el perjudici directe o indirecte" causat per l'esmentada contaminació, dictamina el tribunal. (...)
"Això crearà una  jurisprudència que en el futur beneficiarà les qüestions mediambientals" (...).
(...) Els dos tribunals (...) consideren que Total (...) no es podia desentendre de l'estat del petroler, per la qual cosa va ser condemnada per una "falta de imprudència". Curiosament, Total és exonerada de tota responsabilitat civil, a causa de les convencions internacionals en la matèria.
Lluís Uría, La justicia francesa consagra el principio del "perjuicio ecológico", La Vanguardia 31-03-2010.