Carbó "nacional"



Subvencions a treballs poc saludables i contaminants
Per no frenar l'activitat de els mines, el Govern va prendre a mitjans d'agost una mesura pal·liativa, la qual consistia en que l'empresa pública Hunosa fos emmagatzemant el carbó extret. Això s'ha fet insostenible amb el temps i el Govern ha de cercar una altra solució.
L'extracció d'aquesta primera matèria a Espanya se situa en 140 euros/tona, molt superior als 62 euros/tona que es paga en els mercats exteriors. El president del Govern (...) va prometre el 6 de setembre (...) al miners de les conques asturiano-lleoneses que prendria mesures per mantenir els llocs de treball e el sector (...).
Tot i que les negociacions entre les elèctriques, el Ministeri d'Indústria i la CNE han estat dures, l'opció que s’estudia és determinar un preu fix per a l'electricitat produïda en cada una de les nou centrals tèrmiques que cremen carbó autòcton en funció de la conca minera de la qual procedeixi.(...)
Per prendre aquesta decisió, el Govern s’empararà en l’article 54/1997 de la llei elèctrica, la qual permet que fins el 15% de l'electricitat generada sigui amb combustible autòcton per raons de garantia de subministrament. (...) es sospita que aquest recolzament provocarà (...) l’encariment del sistema i caldrà repercutir-lo en la factura. (...) s’estableix l’obligatorietat que l’electricitat procedent d’aquestes centrals tèrmiques entri a la xarxa, amb la qual cosa altres alternatives, com els cicles combinats (amb gas) es veurien perjudicats.
Conchi Lafraya, El gobierno incentiva el carbón espanyol para frenar el paro, La Vanguardia 17-11-2009.

La Comisión Nacional de la Competencia (CNC) s'ha pronunciat obertament contra el real decret que prepara el Govern per incentivar l'ús de carbó nacional. Considera que podria provocar un sobrecost de 1.200 milions d'euros en cas que es generés el màxim d'energia previst en la norma. El dictamen critica la definició de "carbón nacional" dintre del mercat europeu i augura distorsions en el mecanisme de fixació del preus. Assegura que obligarà a les 9 centrals tèrmiques a vendre a pèrdua. (...) A més, augura que hi haurà subvencions creuades i comportaments abusius.
La CNC critica las ayudas al carbón, La Vanguardia 10-12-2009.


Els subsidis al carbó nacional, aprovats per la CE
El reial decret espanyol que autoritza la concessió fins el 31 de desembre de 2014 de compensacions a les companyies elèctriques que utilitzin carbó autòcton va superar ahir l’examen de la Comissió Europea (...). L’Executiu comunitari entén que la norma espanyola no excedeix els límits fixats per la UE, ja que només afecta al 9% de la producció d’electricitat, mentre que el màxim europeu (...) és un 15%.
Laia Forés, El decreto del carbón supera el examen de Bruselas, La Vanguardia 30-09-2010.