Causes de la variació dels preus


El preu del petroli ha continuat la seva escalada. Si el preu mitjà del petroli Brent el desembre del 2009 va ser de 74,48 dòlars per barril, avui es situa a 84,64 dòlars (...).
[Les previsions de creixement de la demanda de cru], tenint en compte l'existència d'un excés de producció, no haurien d'haver alterat els preus sensiblement dels seus nivells de desembre del 2009, i més després que l'OPEP en la seva darrera reunió del 17 de març, ha indicat una zona de confortabilitat dels preus entre 75 i 85 dòlars per barril. Si a causa d'un fort creixement de la demanda, la tendència dels preus fos la de superar el nivell superior, Aràbia Saudí va expressar la seva voluntat d'augmentar la seva producció per a que això no es produís.
Però el març, els preus ja s'han situat en la cota superior, i inclús l'ha superat lleugerament, a causa que els riscos geopolítics han tornat a sortir a la palestra. Possibles  enduriments de les sancions a Iran, riscos d'amenaces terroristes a Aràbia Saudí, possibles atacs a superpetrolers per part dels pirates somalís,  els resultats de els eleccions a Iraq, la situació en el Cauques o a Níger i Nigèria, han posat nerviosos als mercats.
És difícil predir com es poden desenvolupar aquest tipus de riscs geopolítics que, encara que difusos són múltiples. Especialment preocupant és el de Nigèria, on les autoritats semblen estar amagant alguna informació rellevant sobre els efectes dels atacs a les seves instal·lacions petroleres al sud. El fet cert és que una part de la pujada del darrer mes es deu al factor geopolític, i això junta amb a la política de l'OPEP, pot situar els preus del petroli pel 2010 entre 20 i 26 dòlars per sobre del promig del 2009. (...)
Eduard Berenguer, I en estas, sube el petróleo, La Vanguardia 11-04-2010.