La crisi de les dioxines*


Desgavells alimentaris a Alemanya
En un país ric, disciplinat, sensibilitzat per a la salut i el medi ambient, amb bons coneixements de química es juga amb la salut.

Les autoritats sanitàries alemanyes han detectat nivells elevats de dioxines també en carn, concretament en gallines ponedores. Fins ara, les substàncies contaminants només s'havien detectat en ous. La contaminació ha arribat al Regne Unit i els Països Baixos i amenaça amb provocar una onada de desconfiança del consumidor.
(...) Els teixits grassos de tres d'aquests animals –en un total de 15 mostres de pollastre, gall dindi i carn de porc enviats a la Comissió de la UE- contenien més del doble del límit permès de dioxines. No obstant això, els estats federats alemanys afectats van preferir no informar en el seu moment a la població "perquè no s'esperen efectes adversos per a la
salut ".
Les gallines procedien d'una granja de Renània del Nord-Westfàlia, en què també es van detectar ous amb excés de dioxines.
(...) La contaminació ha obligat a tancar 4.700 granges a Alemanya.
(...) L'estat federat de Schleswig-Holstein manté la seva intervenció sobre els dipòsits de Harlen und Jentzsch, l'empresa productora d'olis per a la fabricació de pinsos per a animals, sospitosa d'haver provocat la contaminació. Tot indica que l'empresa sabia des de fa temps la contaminació dels seus productes. La companyia va ocultar el passat mes de juliol a uns inspectors de sanitat dels resultats positius de dioxines que havien aportat les seves pròpies roves de control de qualitat, segons ha informat Der Spiegel. Harlen und Jentzsch va detectar nivells anormalment alts de dioxines en els controls que va fer al març, al juny i a l'octubre. Algunes proves van revelar que la presència d'aquests contaminants tòxics superaven 78 vegades la concentració màxima permesa d'aquesta substància considerada cancerígena. (...) Es multipliquen els indicis que l'empresa va enganyar als seus clients i els va vendre olis d'ús industrial en lloc d'olis vegetals per a pinsos. Una tona d'oli  industrial costa uns 500 euros, mentre que una d'oli per a animals val el doble.
(...) L'estat de Baixa Saxònia estima que uns deu mil porcs podrien estar contaminats amb dioxina, pel que ha prohibir de forma preventiva la seva comercialització a més de 3.000 granges ramaderes. Els pinsos contaminats van ser venuts a centenars de granges d'aus i porcs.
Redacció i agències, Dioxinas alemanas con efecto dominó, La Vanguardia 9-01-2011.

Alemanya no està sola a la UE
El cas de contaminació per dioxines en les granges d'Alemanya és l'últim d'una sèrie de escàndols alimentaris relacionats amb aquestes substàncies cancerígenes.
Greix de porc a Bèlgica. El gener del 2006 (...).
La mozzarella a Itàlia. El març del 2008 (...).
Carn de porc contaminada a Irlanda. El desembre del 2008 (...).
Precedentes, La Vanguardia 9-01-2011.


Com es produeixen? Fonamentalment, són residus en processos industrials: fosa, blanqueig de pasta de paper amb clor o la fabricació d'alguns herbicides i plaguicides, entre d'altres. La incineració descontrolada de residus (sòlids i hospitalaris) sol ser la causa més greu d'alliberament al medi ambient, atès que la combustió és incompleta.
No obstant això, hi ha tecnologia que permet una gestió adequada. Les majors concentracions es registren en sòls, sediments i aliments, especialment els productes lactis, carns, peixos i mariscs.
Redacció, Sustancias tóxicas y persistentes, La Vanguardia 9-01-2011.

Una reflexió que tanca el cercle
No obstant això, "qui vulgui comprar carn, ous i peix, cada vegada més barat, no pot queixar-se ", assenyala el Berliner Zeitung, que carrega no només contra la indústria, sinó també contra el consumidor: "És ingenu no veure que un quilo de carn a 2,89 euros no pot ser produït decentment".
Les organitzacions de consumidors han acusat el govern de greus errors i d'actuar en benefici dels interessos de la indústria alimentària.
Rafael Poch, Cae el consumo de huevos en Alemania por las dioxinas, La Vanguardia 10-01-2011.

Dioxines i altres COP
L'alerta decretada a Alemanya per la contaminació per dioxines en els pinsos d'animals de granja és un exemple més de la batalla que s'està lliurant per mantenir a ratlla els anomenats compostos orgànics persistents (COP). Es tracta d'allunyar-los del organisme humà, que s'ha convertit en receptor de múltiples contaminants químics presents en el medi ambient. I l'alimentació és la principal via d'entrada d'aquests productes. (...) Malgrat els avenços per arraconar aquests productes-molts cancerígens-, contínuament apareixen noves substàncies químiques en el mercat amb contaminants sospitosos.
(...) El nostre organisme s'ha convertit en un dipòsit de residus industrials, pesticides agrícoles, metalls pesants i altres substàncies orgàniques com les dioxines, d'origen molt divers. Moltes vegades aquests productes apareixen en els pinsos animals, però els hi troba en diversos esglaons de la cadena alimentària. Dioxines i altres compostos persistents s'acumulen en els teixits grassos dels animals (inclosos els de granja) i passen a l'ésser humà en ser ingerides les carns i derivats. És un parany infernal. (...) En canvi, la ingesta a través de vegetals és molt inferior, ja que, com aquests compostos queden en els teixits grassos, amb prou feines apareixen en fruites, verdures o hortalisses.
"El que ha passat a Alemanya demostra que el gran problema està en la contaminació dels pinsos, i, en concret, en els greixos que s'utilitzen per fabricar-los. S'estan aprofitant greixos d'origen animal d'escorxadors per fabricar pinsos. Aquestes greixos ja contenen dioxines i compostos organoclorats, que mai han desaparegut. Fa dècades que hi són, i aquest reciclatge fa que segueixin en la cadena alimentària (...). El cercle viciós és una espiral quan conflueixen a més fraus d'olis minerals per a mescles, males pràctiques o accidents.
La major part d'aquests compostos ja no s'usen, o no es comercialitzen,
però continuen en el medi ambient. La seva empremta roman. El DDT es va prohibir el 1977, però trenta anys després es troba en molts aliments.
(...) "Les regulacions ambientals estan donant resultats" (...).
En les principals instal·lacions emissores de dioxines s'han introduït filtres (en incineradores, cimentares ...), i ara, el Trànsit apareix com el principal i gran causant. (...)
Però, en canvi, continua el greu impacte ambiental causat pel mercuri, un metall molt present en el medi aquàtic, en especial en els grans peixos depredadors. En ells s’hi acumula metilmercuri, una neuro-toxina molt potent (...).
Ara, es recullen els fruits de algunes batalles (dioxines, plom); però apareixen contaminants emergents, com els compostos polibromats (utilitzats com retardants de flames en roba, o equips elèctrics i
electrònics) que poden alterar el sistema endocrí dels éssers vius i tenen efectes negatius sobre les hormones tiroïdals i el sistema reproductor i neuronal.
(...) encara que els nivells de contaminants baixin al medi ambient, en cada persona les concentracions de tòxics van en augment amb el pas del temps (...).I poden ser més importants els efectes d'una dosi baixa, però continuada, que els d'una que sigui alta però rebuda en un moment concret ".
Antonio Cerrillo, Comida tóxica, La Vanguardia 12-01-2011.

Atemptat a la salut amb coneixement de causa
Pel que sembla, la contaminació es va produir en utilitzar greixos per
ús industrial que contenien dioxines en la fabricació de 3.000 tones de greixos per produir 150.000 tones de pinso per animals (...). L'empresa sabia des del passat març de la presència de dioxines, però continuar amb la producció.
El que es desconeix és la procedència de la dioxina. (...)
A Alemanya hi ha més d'un milió d'empreses alimentàries. Només la meitat d'elles van ser inspeccionades el 2009. El problema és la manca de personal a l'agència encarregada d’aquesta comesa (...). En tot el país hi ha 2.500 inspectors i se’n necessitarien 1.200 més (...).
A Alemanya, la responsabilitat sobre la qualitat dels productes recau sobre l'empresa productora, no sobre l’Estat, i alterar l'actual sistema en direcció a un major control significaria aliments molt més cars (...).
(...) A Brussel·les s'observa el fracàs: és la quarta crisi de dioxines detectada en la UE des del 2003.
Rafael Poch, Alemania también detecta dioxinas en los cerdos, La Vanguardia 12-01-2011.