Plataformes petroleres


Mariner Energy
L’explosió d’una plataforma petrolera en el golf de Mèxic va provocar ahir una taca de petroli d’uns 1.600 per 30 metres. L’empresa propietària, Mariner Energy, va assegurar que la plataforma, situada a 160 km de els costes de Luisiana, en les mateixes aigües on va passar el catastròfic vessament de BP, no estava activa.
Efe, La explosión de na plataforma de crudo causa una mancha en el golfo de México, La Vanguardia 3-09-2010.

Informe final
(...) L'informe final de la comissió encarregada pel president Obama ha conclòs que l'incident [del pou Macondo, en el Golf de Mèxic ] "No va ser el resultat de una sèrie de decisions anòmales preses per funcionaris  o directius deshonestos". Per contra, "les causes fonamentals van ser sistèmiques i, sense una important reforma en les pràctiques empresarials i les polítiques governamentals, podrien tornar a passar". El que ha passat (...) reflecteix l'afany de les petrolieres i les companyies de serveis a l'hora de prioritzar l'estalvi de temps i diners sobre la seguretat. (...)
Un altre esdeveniment positiu del 2010 ha estat el decidit pas endavant emprès cap a l'explotació massiva dels recursos de petroli i gas no convencionals. El cas més paradigmàtic és l'esdevingut als Estats Units amb el Shale gas. (...) l'activitat industrial al voltant de aquesta font de gas ha estat de tal magnitud que els recursos no provats tècnicament recuperables s'han duplicat en el transcurs d'un any.
(...) el 2010 ha significat la certificació definitiva de la existència de importantíssimes reserves de cru sota les aigües marines del Brasil, així com l'emergència de noves i prometedores àrees d'interès, entre les quals destaquen Àfrica oriental, el llevant mediterrani (molt particularment Israel) i Groenlàndia.
(...) Els èxits exploratoris del 2010 destaquen per dues raons. En primer lloc, perquè, paradoxalment, els descobriments en mar obert durant l'any del desastre de Macondo van suposar gairebé el 89% del total de les noves reserves trobades en el món (...) I, en segon lloc, perquè els 27.600 milions de barrils equivalents de petroli trobats el 2010 superen els inventariats en qualsevol dels sis anys anteriors. (...) Dues troballes significatives. El primer és el gran descobriment de gas (Leviatan 1) (...) en aigües marines d'Israel i les reserves podrien doblar les del jaciment veí Tamar, catalogat com un dels majors descobriments de gas del món en el 2009. Si aquestes estimacions preliminars es confirmen, Israel podria passar a ser un exportador net de petroli. El segon, correspon a un pou (...) en alta mar, davant de la costa occidental de Groenlàndia.
Per a Repsol, el 2010 ha suposat un important augment de les reserves de gas a Veneçuela (...) i Bolívia (...), així com l'ampliació del seu negoci al terreny del ‘shale gas a l'Argentina
Mariano Marzo, El año de Macondo, La Vanguardia 16-01-2011.