La nuclear fa perdre vots a Alemanya


Les enquestes mostren que recolzar a Alemanya l’energia nuclear és perdre vots. Per a gran part dels alemanys, el "no gràcies" és una qüestió biogràfica i de racionalitat. (...) Gairebé el 90% dels alemanys no vol ni sentir-ne parlar que li posin un dipòsit de residus tan perillosos i duradors al costat de casa seva.
El 2002 el Govern socialdemòcrata/verd va decidir que tancaria l'energia nuclear el 2020: no es construiria cap més central. Avui, el país encara té 17 centrals, produeix amb elles el 24% de la seva electricitat figura entre els més rigorosos en matèria de mesures contra l'escalfament global i aposta per les renovables. El 2021 Alemanya estarà lliure de centrals [nuclears].
El nou context global ha fet aixecar el cap als consorcis elèctrics alemanys com EON i RWE, els quals han pressionat per q que es revisi aquella decisió. Com a resultat, els partits conservadors (CDU i FDP) recolzen el refús al tancament nuclear, però la batalla sembla perduda.
Els partidaris de la desconnexió nuclear al·leguen cinc arguments. El risc d'accidents augmenta conforme envelleixen els reactors. No hi ha seguretat que es pugui descartar un atemptat terrorista. L'energia nuclear no abarateix l'electricitat, sinó que enriqueix als consorcis. No hi ha dipòsit segur per a substàncies tan duradores (...) i Alemanya crea 450 tones de residus cada any. Amb l'energia nuclear els consorcis podrien endarrerir una transició energètica basada en energies renovables (...). I finalment, (...) el país té suficient energia per desconnectar-se de la nuclear i renunciar a noves centrals de carbó sense que es pateixi escassetat.
Rafael Poch, Alemania mantiene el "no gracias" a las nucleares pese a las dudas de Merkel, La Vanguardia 6-09-2009.


El màxim a que s'atreveix Merkel
La canceller alemanya (...) es va mostrar ahir partidària de perllongar la vida dels reactors nuclears a Alemany entre 10 i 15 anys, després de rebre una sèrie de recomanacions al respecte d’un grup de científics. (...) La llei d’abandonament de l’energia nuclear, anomenada de Desconnexió, preveu que al voltant del 2022 tots els reactors nuclears existents a Alemanya s’hauran de desconnectar. El plans del Govern alemany són augmentar aquest termini mantenint l’energia nuclear com “tecnologia pont” mentre s’aconsegueix que les energies renovables puguin cobrir el subministrament que de moment depèn de les centrals atòmiques.
El Govern, per aconseguir allargar la vida de l’energia nuclear, necessita formular una llei que no s’hagi de ratificar pel Bundesrat, Cambra Alta de representació regional, on la mesura podria quedar bloquejada per l’oposició socialdemòcrata i verda. Sens dubte, aquesta decisió d’allargar la vida de les nuclears és de l’agrat del sector elèctric, ja que per a la indústria representa una pluja de milions.
La llei de Desconnexió que socialdemòcrates i verds van imposar el 2002 va ser el resultats de trenta anys de “nuclear, no gràcies”. Preveu el tancament de l’última de els 17 centrals nuclears alemanyes el 2022 i no tornar-ne a construir cap més. Inclús recolzant-se amb el nou avantatge que per a les nuclears representa la creuada contra el CO2 i l’objectiu del Govern de reduir en un 36% les emissions fins el 2022 respecte els nivells de 1990, Merkel ni tan sols planteja tornar a construir centrals nuclears, com ha estat el cas en altres països de forta tradició antinuclear.
L’allargament de la vida de les centrals existents més enllà de l’any 2022 s’inscriu dintre d’un concepte general de lo nuclear com “tecnologia pont” vers una reconversió energètica basada en renovables.
Agències, Merkel quiere prolongar la vida de las nucleares más allà del 2022, La Vanguardia 30-08-2010.