Organismes vius


En les profunditats abismals
En les profunditats abismals s'hi amaga una potent maquinària de vida: milions de microorganismes amb una gran capacitat biològica en un entorn sense llum. Bacteris amb un sucós valor de mercat. Amb el nou segle ha arrancat un mena de carrera per descobrir organismes marins, seqüenciar el seu genoma i patentar la seva aplicació industrial. I amb això s'ha obert un debat sobre la sobirania dels fons oceànics. "¿Qui té dret sobre quelcom que s'ha extret a 3.000 metres de profunditat? ¿Qui en té la propietat? La llei del Mar de l'ONU no ha arribat a regular-ho" (...)
Durant els darrers anys s'ha denunciat la biopirateria terrestre, l’apropiació dels recursos biològics i els coneixements tradicionals dels pobles indígenes (...). Ara li toca el torn al mar.
(...) La llei del Mar determina que els països poden tenir una sobirania sobre els aigües de fins 200 milles de les seves costes, però més enllà d'aquesta distància –exceptuant les reserves de minerals- no s'ha previst ap protecció.(...)
"Es calcula que en el medi marí hi podria haver entre 100.000 i 100 milions d¡espècies desconegudes, entre animals, plantes, fongs, bacteris... (...)
Rosa M. Bosch, Biopiratería en el fondo del mar, La Vanguardia 18-03-2010.