El bosc, font de salut


Passejar pel bosc prevé la malaltia perquè fa disminuir l'hormona de l'estrès. Redueix la tensió arterial i el sucre a la sang, millora la salut cardiovascular i metabòlica, la concentració, la memòria i el llindar del dolor.
El 'Shinrin-Yoku' potencia el sistema immunitari perquè augmenta el nombre de les cèl·lules NK (cél·lules assassines) i la producció de proteïnes anticancerígenes. Són un tipus de glòbuls blancs que poden atacar i matar cèl·lules no desitjades com les tumorals. Les persones amb una activitat més gran de les cèl·lules NK mostren una menor incidència de càncer.
Hem estudiat la relació entre la distribució dels boscos del Japó i les morts causades per diferents tipus de càncer. Les persones que viuen en zones amb menys arbres no només presenten més estrès sinó també índexs de mortalitat més alts que els que viuen on hi ha una bona densitat d'arbres.
No qualsevol bosc serveix. Han de ser boscos amb una alta densitat d'arbres grans i vells. L'aire del bosc és ple de fitoncides, que són els olis naturals que els arbres segreguen per protegir-se d'insectes, fongs i bacteris. El seu sistema de defensa beneficia el nostre.
L'absència d'estrès i la presència de relaxació són la base de la felicitat. Caminar molt a poc a poc, cinc quilòmetres per hora i descansant, gaudint amb els cinc sentits, oblidant-se de mòbils i càmeres, tancar els ulls, afinar el  sentit de l'oïda i l'olfacte i respirar fondo.
Ima Sanchís, entrevista al Dr. Qing Li, "Els banys de bosc potencien el sistema immunitari", La Vanguardia 5-05-2018.