Virus voladors


Un equip internacional d'investigadors als cims de Sierra Nevada ha instal·lat quatre galledes per collir la pluja de virus que cau del cel. Tenen la hipòtesi que al voltant del planeta hi circular un corrent de virus, per sobre dels fenòmens meteorològics però per sota de l zona on volen els avions a reacció.
El nombre de virus dipositats als recipients ha deixat estupefactes els investigadors. Segons els seus càlculs, diàriament cauen uns 800 milions de virus sobre un metre quadrat de terra, davant de les desenes de milions de bacteris que ha comptat en el mateix espai.
La majoria d'aquests virus viatgen pel món a través de l'aire, on han anar a parar gràcies als esquitxos de les onades, mentre que la resta arriben transportats per les tempestes de pols. Sense l'obstacle de la ficció poden recórrer grans distàncies, els viatges intercontinentals són molt fàcils per als virus.
Considerants majoritàriament com a agents infecciosos, els virus són molt més que això. No exagerem si diem que els virus tenen un paper importantíssim en el món: són fonamentals per a tot, des del nostre sistema immunitari fins a la microbiota intestinal, els ecosistemes terrestre i marins, la regulació climàtica i l'evolució de totes les espècies. Els virus contenen una gran varietat de gens desconeguts que traspassen a altres espècies. Els virus modulen la funció i l'evolució de tots els éssers vius. Però fins a quin punt és importants aquesta modulació encara és un misteri.
¿Els virus s'ajusten a la definició de cosa viva? Tot i que són els principals depredadors del món microbià, no són capaços de reproduir-se i, per tant, han d'apoderar-se de la  cèl·lula d'un hoste -un procés d'infecció-, la maquinària del qual fan servir per reproduir-se. El virus injecta el seu ADN a l'hoste. De vegades aquests nous gens són útils per a l'hoste i entren a formar part del seu genoma. Entre el 40% i el 80% del genoma humà pot estar lligat a antigues invasions virals.
Els virus i les seves preses també tenen un paper molt important en el ecosistemes de tot el món. De la matèria viva dels oceans el 95% no es pot veure, però s'encarrega de subministrar ma meitat de l'oxigen del planeta. El plàncton de l'aigua creix perquè els virus infecten una espècie de microbi hi introdueixen el nitrogen. A mesura que el plàncton creix, va agafant diòxid de carboni i crea oxigen.
Un virus invasiu pot provocar canvis ràpids i generalitzats i fins i tot provocar l'extinció. Els efectes beneficiosos dels virus són molt menys coneguts, sobretot entre les plantes. No s'han trobat mai efectes perjudicials d'un virus a la naturalesa en estat salvatge. Les diminutes taques de virus que es veuen la planta que produeix la quinoa també són importants per a la seva supervivència, li confereixen tolerància a la sequera sense provocar-li cap malaltia. Canvia la fisiologia de tota la planta.
Cal reconèixer que els virus i altres microbis són fonamentals per a l'ecosistema.
Jim Robbins, Milers de milions de virus cauen del cel cada dia, Ara5-05-2018.