Nuclears. Itàlia i Rússia


Enel participa en una central a Rússia; Rússia disposada a tot a Itàlia
Silvio Berlusconi privilegia la seva relació amb Vladimir Putin. El primer ministre italià i el seu homòleg rus (...) van tractar sobre temes de notable rellevància pública per ambdós països. Els dos líders van acordar la col·laboració en matèria atòmica civil entre els dos països i van anunciar la construcció conjunta d'una central nuclear de tercera generació a Kaliningrad (...). També van pactar la cooperació bilateral pel disseny d'un reactor experimental de fusió nuclear.
El Govern de centredreta (...) està capficat que Itàlia retorni a l'energia nuclear, un camí truncat per un referèndum popular després de l'accident de Txernòbil (1986) a Ucraïna. (...) Putin es va mostrar encantat i va confirmar que Rússia està disposada a contribuir amb diners i tecnologia a la construcció de futures centrals italianes. Rússia també ofereix el subministrament de combustible nuclear i es pot fer càrrec de recollir els residus i de tractar-los.
Berlusconi va recordar que Itàlia va abandonar l'energia nuclear perquè, a judici seu, es van imposar els "ecologistes extrems", però es va mostrar optimista que ara les coses hagin canviat. Va pronosticar que en tres anys, com a màxim, s'haurà començat a construir una nova central. El problema és escollir on. (...)
El projecte de Kaliningrad és important perquè es tracte de la primera iniciativa pública privada d'aquestes característiques a Rússia. La van signar, per part italiana, el director general del gegant [de propietat pública] Enel (...). La central, amb dos grups de 1.700 megawats, ha de començar a produir electricitat entre el 2016 i el 2018, en part dirigida a l'exportació a altres països europeus.
Eusebio Val, Berlusconi y Putin firman un pacto de cooperación en energía nuclear, La Vanguardia 27-04-2010.