Cadarache ha fet realitat l’impossible


Un incident en el gran complex nuclear francès de Cadarache (...) ha destapat un greu problema de descontrol en l’ emmagatzematge de plutoni, un material altament radioactiu emprat com a combustible en reactors nuclears i per a la fabricació de bombes atòmiques. L’anomalia va ser descoberta el darrer mes de juny durant els treballs de desmantellament del Taller de Tecnologia del Plutoni (...) però no s’ha donat a conèixer fins ara.
L’Autoritat de Seguretat Nuclear (ASN) (...) ha amonestat a l’empresa explotadora –la societat pública Areva, que el gestiona per compte del Comissariat de l’Energia Atòmica (CEA)- per haver trigat tres mesos en comunicar els fets (...).
Els responsables del Taller de Plutoni de Cadarache creien tenir emmagatzemats en el centre 8 quilos d’aquest material (...). Els treballs de desmantellament han revelat que la quantitat de plutoni era moltíssim més gran: l’ASN parla de 22 quilos recuperats fins ara, encara que calcula que la quantitat final pot ser de 39 quilos. Un volum suficient, segons (...) Greenpeace, per alimentar cinc bombes atòmiques. (...)
El CEA ha intentat minimitzar el problema, assegurant que aquest desfasament “no ha comportat la superació dels valors límit de seguretat” i “no ha tingut cap conseqüència per al personal o el medi ambient”. (...) “la subestimació de la quantitat de plutoni ha conduit –a judici de l’ASN- a reduir fortament els marge de seguretat previstos per prevenir un accident de criticitat (risc d’una reacció nuclear en cadena) (...).
Lluís Uría, Plutonio sin control en un complejo nuclear francés, La Vanguardia 16-10-2009.