Energia hidroelèctrica


La Llei d'Ordenació Sostenible de la Pesca en Aigües Continentals [de Catalunya, 17-12-2009] (...) obliga a les noves concessions a respectar els caudals ecològics que estableix el pla sectorial de les conques catalanes (...). Però la norma ha hagut de renunciar a imposar canvis  en les concessions ja existents, com pretenia l’avantprojecte.
Endesa, emparant-se en que una llei no pot tenir caràcter retroactiu i que les antigues concessions havien estat atorgades sota la norma anterior (de 1942), havia mostrat la seva disposició  d’arribar als tribunals (...). Les centrals hidroelèctriques (...) són fàcils de posar en marxa (de manera molt més ràpida que un central nuclear o una de gas, per exemple) i produir quilovats en el moment que són més necessaris i, per tant, més cars. Sota aquesta perspectiva, l'aigua que deixen anar per mantenir el riu o per a que els peixos continuïn riu amunt són diners perduts ja que no produeixen electricitat. (...)
El text final escolta les peticions d'Endesa i modifica els punts més conflictius, encara que sí introdueix algunes millores per als cabals sotmesos a les antigues concessions.(...)
Una tercera novetat important de la llei és que Endesa ja no podrà buidar lliurament una presa, sinó que haurà de sol·licitar-ho i obtenir una autorització prèvia. Finalment, el Govern català amplia les seves potestats inspectores per vetllar pel compliment de l'establert en les concessions.
(...). La llei final permet que des del Departament de Medi Ambient es pugui vigilar si les companyies compleixen amb les seves concessions (...). Fins ara, era l'Agència Catalana de l'Aigua la responsable d'aquesta tasca. Però només te competències en els rius que neixen i moren a Catalunya. Amb la nova norma, com que la competència la delega a Medi Ambient, la Generalitat podrà actuar en tots els rius que passen per Catalunya, i això inclou l'Ebre (...). "Hi ha més d'un i de dos casos en els quals no es compleixen les concessions" (...).
Rebeca Carranco, El País 27-12-2009.