Abocaments a l’Àfrica

-->
A les costes
Un vaixell dels Països Baixos està recorrent les costes de l’Àfrica occidental intentant desfer-se dels “residus tòxics perillosos” que du a bord, va informar ahir el ministre de Medi ambient camerunès (...).Un responsable del ministeri (...) es va lamentar: “Els nostres amics occidentals són gent molt perillosa. Consideren Àfrica com un cubell d’escombraries”. Un vessament el 2006 a Costa de Marfil va matar a 17 persones.
Afp, Un barco holandés intenta verter una carga tóxica en África, La Vanguardia 12-08-2010.



Residus electrònics
Els residus electrònics massa sovint acaben en abocadors convencionals, on són incinerats malgrat els seus components tòxics, o encara pitjor, en països del Tercer Món, on a més de contaminar alimenten un mercat negre que n'extreu els materials valuosos sense cap protecció sanitària per als qui hi treballen.
L'any passat es van produir al món 44,7 milions de tones mètriques de deixalles electròniques, una quantitat equivalent a nou piràmides de Guiza o a 4.500 torres Eiffel.
Els residus electrònics van créixer un 8% entre el 2014 i el 2016. Aquestes deixalles, des de neveres, rentadores i aparells d'aire condicionat fins a ordinadors, mòbils i televisions, contenen molts materials que poden ser reutilitzats, com l'or, la plata, el coure, el platí i el paladi, entre d'altres. Els materials recuperables dins e les 44,7 Mt de deixalles generades el 2016 tenien un valor global de 55.000 milions d'euros.
Però de tots els residus electrònics del 2016, només el 20% va ser recollit i reciclat de manera correcta. Molts altres es llencen als contenidors i acaben incinerats. La crema d'aquestes màquines emet dioxines i furans, uns components tòxics que estan classificats com a cancerígens. Una part dels residus (un 20% del total) s'embarquen il·legalment, classificats com a reutilitzables, cap als països del sud. Molts aparells arriben a l'Àfrica etiquetats com a ajuda al desenvolupament, però el 95% no serveix per a res. aquests residus van a parar a locals on gent sense formació i fins i tot nens, n'extreuen els elements valuosos amb processos sovint tòxics.
Els efectes en la salut per a aquests treballadors poden anar des de problemes a la pell i respiratoris fins a afectacions als ronyons, el cervell o a la fertilitat.
Extreure de manera segura els materials perillosos dels aparells electrònics requereix un procés industrial que només es pot dur a terme en sis estats del món, amb tecnologies que costen milers de milions d'euros.  Entre les mesures que s'apunten per solucionar el problema hi ha que els productors facin servir elements menys contaminants i augmentin la seva durabilitat. L'obsolescència planificada, amb fabricants que fins i tot tracten d'impedir les reparacions per fomentar noves compres és un gran problema.
Els residus electrònics són tots aquells aparells endollables o amb bateria que han quedat obsolets per al seu propietari final. El problema és que els cicles de renovació d'aquests aparells són cada cop més curts, especialment els informàtics, però també televisors i mòbils. El pas de la televisió analògica a la digital va deixar també tones de televisors de tub catòdic als abocadors del món, amb el problema mediambiental que suposen, malgrat que la compra d'un aparell de TDT hauria permès seguir fent-los servir.
Sònia Sánchez, Nou piràmides de Guiza de deixalles electròniques, Ara 25 i 26-12-2017.