La nova empresa [Al Dahra Fagavi, fusió del
Grup Gaset i la multinacional Al
Dahar Agriculture, amb seu a Abu Dhabi] donarà feina a 140
persones i tindrà una producció anual de 360.000 tones de farratge cada any. Al
DahraFagavi produirà alfals i altres farratges en diferents formats (bales
d’alfals deshidratat de gran densitat, granulats...) que s’enviaran al mercat
ramader dels EUA, on no es permet la producció d’aquests herbacis atesa la
impossibilitat de conrear-lo per l gran quantitat d’aigua que necessita.
La companyia àrab va destacar el gran
potencial farratger de la vall de l’Ebre, ja que Catalunya i Aragó produeixen
fins al 80% de farratge espanyol. Al Dahra va entrar amb força en l’agricultura
espanyola el 2007 amb la compra de Desagro & Sonyn (a Bujaraloz, Aragó).
Tres anys després, a començaments del 2012, l’empresa àrab va entrar en el
mercat farratger català amb la compra de Farpla i Alfapla (farratgeres de Linyola)
i el juny d’aquest any va anunciar la fusió amb el Grup Gaset, que lidera la
producció i comercialització d’alfals en el mercat espanyol.
(...) Al Dahra és una empresa present als
cinc continents i s’ha convertit en la multinacional més important a escala mundial
la mercat amb un volum anual d’1,5 milions de tones.
El Grup Gaset (...) té una gran implantació
a la comarca lleidatana del Pla d’Urgell, on va ser fundat el 1963 (...). El
grup lleidatà té actualment tres grans plantes de producció i deshidratació
d’alfals.
L’entrada de capital àrab al sector no és
ben vista per la Unió de Pagesos, que si bé reconeix que el preus s’han
incrementat, cosa que afavoreix els productors, els preocupa que “ja controlin
aproximadament el 40% del mercat”. “Quan tinguin la majoria faran el que
vulguin”, adverteixen.
Pau Echauz, La multinacional Al
Dahra entra en el sector farratger català, La Vanguardia
24-12-2012.