Aigua, energia i sòl agrícola per a països amb petroli que prohibeixen el reg agrícola*


La nova empresa [Al Dahra Fagavi, fusió del Grup Gaset i la multinacional Al Dahar Agriculture, amb seu a Abu Dhabi] donarà feina a 140 persones i tindrà una producció anual de 360.000 tones de farratge cada any. Al DahraFagavi produirà alfals i altres farratges en diferents formats (bales d’alfals deshidratat de gran densitat, granulats...) que s’enviaran al mercat ramader dels EUA, on no es permet la producció d’aquests herbacis atesa la impossibilitat de conrear-lo per l gran quantitat d’aigua que necessita.
La companyia àrab va destacar el gran potencial farratger de la vall de l’Ebre, ja que Catalunya i Aragó produeixen fins al 80% de farratge espanyol. Al Dahra va entrar amb força en l’agricultura espanyola el 2007 amb la compra de Desagro & Sonyn (a Bujaraloz, Aragó). Tres anys després, a començaments del 2012, l’empresa àrab va entrar en el mercat farratger català amb la compra de Farpla i Alfapla (farratgeres de Linyola) i el juny d’aquest any va anunciar la fusió amb el Grup Gaset, que lidera la producció i comercialització d’alfals en el mercat espanyol.
(...) Al Dahra és una empresa present als cinc continents i s’ha convertit en la multinacional més important a escala mundial la mercat amb un volum anual d’1,5 milions de tones.
El Grup Gaset (...) té una gran implantació a la comarca lleidatana del Pla d’Urgell, on va ser fundat el 1963 (...). El grup lleidatà té actualment tres grans plantes de producció i deshidratació d’alfals.
L’entrada de capital àrab al sector no és ben vista per la Unió de Pagesos, que si bé reconeix que el preus s’han incrementat, cosa que afavoreix els productors, els preocupa que “ja controlin aproximadament el 40% del mercat”. “Quan tinguin la majoria faran el que vulguin”, adverteixen.
Pau Echauz, La multinacional Al Dahra entra en el sector farratger català, La Vanguardia 24-12-2012.