Aliments, biocarburants, sòls agrícoles i industrials, lloguer i compra a l'estranger


Preus més alts difícilment són una benedicció universal: són bons per als agricultors, molts dels quals són pobres, però dolents per als consumidors. Part de l’augment pot ser atribuït a la desviació de collites alimentàries vers carburants. Però els preus alts també són un senyal de progrés degut a que la principal causa del seu augment és el constant increment de la demanda dels països pobres, ja que la gent allà menja més, especialment més proteïnes. Més gent està millor alimentada gràcies a una mica més de gra, bastant més carn i molta més llet.
(...) el creixement dels ingressos i de la població en els països en desenvolupament podria fer augmentar la demanda amb més del 5% anual.
(...) A la Xina i la Índia molta de les àrees més fèrtils són en les que s'han fet les obres per a carreteres i fàbriques. Això vol dir que el sòl esdevé més valuós i s’ha de fer més productiu.
Les conseqüències afecten d’un  extrem a l’altre de la cadena (...).
(...) Al Qudra, una empresa d’inversions d'Abu Dhabi, va dir que havia comprat grans camps de conreu al Marroc i Algèria, i que estava tancant les compres a Pakistan, Síria, Vietnam, Thailàndia, Sudan i Índia.
(...) Inversors locals de la Xina estan comprant 50.000 hectàrees de camps a Argentina, i considerant altres adquisicions a Argentina i a Brasil.
(...) al menys per ara, l'agricultura pot ser un negoci amb marges extraordinaris.
Malgrat tot, hi ha límits en el que es pot fer. (...) Daewoo Logistics va contractar amb el Madagascar el lloguer de 1'3 milions d¡hectàrees, gairebé la meitat del sòl cultivable, per produir blat de moro. Les revoltes que van aparèixer fan poc probable la signatura de l’acord. (...) En resposta a les preocupacions locals per a la manca de subministrament d’aliments, alguns governs han imposat impostos o altres restriccions en les exportacions (...). Aquest tipus de restriccions redueix algunes inversions i negocis. Però en un mercat fort, fa que els negocis que poden operar lliurament siguin molt més lucratius i valuosos.
Hong Kong, Green shots, The Economist 21-03-2009.