Anti-sistema amb visió


Fa cinc o sis anys, només els antisistema (...) defensaven la tesi del ‘peak oil’, la idea que ens aproximem ràpidament a un pic de la producció i a l’inici de l’exhauriment del petroli.
Ara (...) fins i tot els alts funcionaris grisos de l’Agència Internacional d’Energia (AIE) comencen a reconèixer en privat la crua realitat: mentre la demanada energètica torna a créixer com l’escuma després de l recessió, sobre tot en el gegants Xina i Índia, un pic de producció de petroli pot ser molt més a prop del que es pensava.
(...) científics suecs de la universitat d’Uppsala han publicat un informe alarmant titulat ‘El pico de la edad del petróleo’. Planteja que (...) la producció anirà disminuint fins a només 76 milions de barrils diaris el 2030 davant dels 103 milions que prevue l’agència. (...) “Hem de reinventar l’economia”, va dir Kjell Aleklett, científic suec i autor de l’informe.
Tot indica que coincideixen alguns directius de l’AIE –principal font d’informació i anàlisi per a les estratègies energètiques dels governs de l’OCDE-. Però ningú vol dir-ho públicament. Segons va explicar un executiu de l’agència (...) les previsions oficials de l’agència s’esbiaixen amb la finalitat de minimitzar el problema degut a que “es tem que el pànic condirà en els mercats financers”, amb efectes encara més dràstics que l’explosió de preus fins els 150 dòlars el barril de 2008, un dels factors de la crisi [actual].
L’agència refusa les acusacions. “Ja fa anys que advertim sobre els declivi del producció en camps madurs per manca d’inversió”, va contestar un portantveu (...). Fa cinc anys, [l’AIE] calculava que es podia assolir una producció de 126 milions de barrils diaris el 2030. Ara només arribaran a 103 milions. “Continuaran baixant les seves estimacions, però no és per manca de petroli en sí sinó degut a que cada vegada és més difícil treure’l”, va dir Michael Klare, autor de ‘Sangre o petróleo’.
(...) Els preparatius governamentals (...) encara semblen estar basats en l’optimisme anterior [de l’AIE] quan el consens era que hi havia abundància petrolera i només els rebles defensaven el ‘peak oil’. Ni tan sols hi ha plans de contingència. “Ningú està preparat”, va dir Kjell. I ningú sembla estar disposat a platejar públicament la magnitud del problema.
Andy Robinson, Tapando la cruda realidad, La Vanguardia 19-11-2009.