Diferències marines entre Espanya i Europa


El Govern i bona part de la indústria observa de lluny l'actual "passió" dels països del nord d'Europa per la eòlica marina. No només Dinamarca, la pionera, la vol convertir en la seva principal font d'electricitat. També països que van entrar més tard –Regne Unit, Alemanya, Suècia...- van en la mateixa línia. (...) D'aquí al 2020, el 25% de l'eòlica que s’instal·li a la UE serà marina.
Això es deu en part a l'empenta de Brussel·les, que va decidir, en la seva revisió de l'Estratègia de l'Energia de 2008, apostar per l'eòlica marina i fixar un objectiu de 40.000 MW pel 2020 i de 120.000 pel 2030. Només el Regne Unit i Alemanya tenen plans per instal·lar 30.000 i 10.000 MW d'eòlica marina els propers anys. "A partir de 2015 (...) Europa estarà instal·lant entre 5.000 i 7.000 MW l'any d'aquesta energia".
(...) Dels 10.851 MW previstos a Europa fins el 2013 ni un serà a Espanya. (...) la indústria eòlica espanyola, una de les primeres del món, ni tan sols ha començat a produir les màquines i components necessaris. Quelcom alarmant ja que empreses com Siemens o Vestas (...) ja s'estan posicionant amb avantatge  (...).
(...) no sembla haver-hi pressa per posar en marxa els tràmits que duran a l'assignació de zones als promotors interessats. Ni tampoc per crear un parc experimental per assajar els equips. (...) I això que hi ha 27 projectes presentats per empreses (...).
A Indústria, un portaveu reconeix que "esto va para largo" i afegeix "és difícil, donats els tràmits exigits, que tinguem parcs marins abans de cinc o sis anys". El procés és llarg: no només cal demanar informes sobre els efectes (mediambientals, turisme o pesca) sinó que cal esperar que REE [Red Eléctrica Española] posi els mitjans per connectar aquesta electricitat (...).
Des del Govern i sector es donen diverses explicacions pel que ha succeït. La principal és que Espanya te un alt potencial terrestre encara sense explotar. A Indústria expliquen que "la eòlica marina no és urgent ja que hi ha una llarga llista de projectes terrestres en marxa". S'hi hauria d'afegir que Indústria ja va frenar el torrent d'instal·lacions eòliques. (...)
(...) "Els països que estan apostant per la eòlica marina tenen (...) plataformes continentals, amb profunditats inferiors a 20 metres. A Espanya de seguida ens anem als 100 metres".(...)
De fet, les empreses espanyoles operadores de parcs eòlics (...) i que ja estan guanyant contractes d'eòlica marina en diversos països d'Europa, es veuen obligades a recórrer, per a les seves instal·lacions, de tecnologia no espanyola.
Fernando Barciela, España se relaja en eòlica marina, El País 20-12-2009.