Efectes impensables de la bombolla immobiliària



Irlanda
(...) al voltant de Dublin es poden veure les icones del camp irlandès: urbanitzacions fantasma i hotels 'zombi'. Una gegantesca bombolla immobiliària, desgravacions fiscals milionàries pels promotors, l'orgia creditícia i la requalificació més o menys 'lubricada' del sòl s'han plasmat en milers de vivendes tan difícils de vendre que fins i tot es comença a plantejar la seva demolició.
Irlanda no està sola. A Califòrnia ja s'han arrasat vivendes noves sense estrenar, les 'McMansions' de la bombolla nord-americana. A la Xina ciutats senceres construïdes amb diner públic per esmorteir la crisi romanen buides. I a Espanya, des de la costa fins els voltants de les grans ciutats, grues parades en urbanitzacions sense acabar esperen una recuperació que no arriba. (...)
(...) "Si una vivenda roman buida durant sis o set anys hi creixen plantes, s'hi fan esquerdes, el formigó es trenca, hi entra humitat i, amb el temps, acaba sent inhabitable".
A mesura que en diversos països s’afronta l'herència de la gran bombolla del totxo, sorgeixen exemples de "creació destructiva", de demolicions. (...)
A Espanya, la sobreconstrucció espectacular és responsable de la destrucció de zones forestals amb vegetació natural sense comparació a Europa (...). Fins ara la demolició només ha afectat a les construccions il·legals, encara que hi ha símptomes visibles de deteriorament en grans urbanitzacions fantasma, moltes sense acabar (...).
Andy Robinson, Casas nuevas en destrucción, La Vanguardia 6-04-2010.
Califòrnia
En el sud de Califòrnia, després d'un descens en picat dels preus de fins el 80% i la fallida de gairebé tots els promotors de la regió, s'ha optat per la 'solució final'. (...)
El banc Texas Guaranty va embargar les vivendes quan el promotor va fer fallida i va decidir que seria menys costós tirar-les que esperar a vendre-les en un mercat mort. "Eren de l'estètica 'McMansion' (vivendes d'alt standing però estàndards) amb jacuzzi i instal·lacions de cuina rematades amb granet", descrivia 'The Wall Street Journal'.
A. Robinson, La caída de los precios fuerza a derruir la 'McMansions' a EE.UU., La Vanguardia 6-04-2010.