El cas de l'energia eòlica a Catalunya

Promeses endarrerides sis anys i mal acabades
El tripartit va prometre el 2004 posar en marxa un nou mapa eòlic a Catalunya que vingués a substituir a l'anterior normativa (de CiU) (...). No obstant això, sis anys després d'aquesta promesa, a la pràctica, no s'ha aconseguit posar en marxa la nova regulació, mentre la designació de noves àrees de desenvolupament eòlic prioritari està bloquejada pels desacords interns. El més greu és que ERC ha qüestionat projectes de parcs eòlics avalats per la normativa anterior, la qual cosa provoca indefensió als promotors, ja que no es pot governar amb caràcter retroactiu. (...) Tot això és molt criticable tenint en compte a més que la lluita contra el canvi climàtic (eix de la política europea) obliga a impulsar les fonts netes.
Opinió, Mapa eólico y retrasos, La Vanguardia 16-02-2010.

Conseqüències: les empreses fugen de Catalunya
L'aturada que pateix el mapa eòlic que ha d’aprovar el Govern ha disparat les alarmes. L’endarreriment en la designació de les zones d’implantació de l'energia eòlica està provocant la sortida d'empreses radicades a Catalunya i la pèrdua de llocs de treball (...).
La manca del nou marc legislatiu ha causat també que petits promotors i companyies d’enginyeria i consultoria del sector eòlic "s'hagin vist obligades a dur a terme acomiadaments i a desmuntar les seves infraestructures empresarials" (...).
Antonio Cerrillo, El parón eólico expulsa a las empresas de Catalunya, La Vanguardia 16-02-2010.

Desprès de sis anys d’endarreriment, deu dies per al·legacions
El Departament d'Economia va donar a conèixer ahir les futures zones d'implantació del nous parcs eòlics a Catalunya, un document que s'hauria d'haver aprovat el darrer 28 de gener, però que s'ha mantingut bloquejat per la manca de consens al si del Govern. El nou mapa amb les zones designades per acollir els parcs eòlics inclou vuit àrees geogràfiques repartides per tot Catalunya i preveu crear 834 MW de potència eòlica. Aquest pla és clau per a que Catalunya pugui registrar l'impuls necessari per desenvolupar aquesta font d'energia neta i es puguin assolir els 3.500 MW de potència instal·lada el 2015, tal com preveu el Pla de l'Energia.
Economia va comunicar ahir als municipis afectats les noves zones en les quals es durà a terme el nou desenvolupament eòlic a Catalunya. Malgrat això, l’aprovació del document no és definitiva. Els municipis tindran deu dies per presentar les seves al·legacions (...).
El nou mapa pretén acabar amb la concentració de projectes eòlics a la província de Tarragona, la qual cosa ha generat un sentiment de greuge en algunes zones. Per això, s’han creat vuit àrees d'implantació repartides per tot el territori. (...)
El nou mapa eòlic és fonamental per a que Catalunya experimenti el gran salt en l'energia eòlica. Aquesta comunitat ara ocupa el vuitè lloc en el ranking de les comunitats autònomes (...). Ara compte amb 25 parcs en servei que sumen 653 MW, i se n'estan construint altres amb un total de 267'5 MW. Estan autoritzats o en fase de tramitació, instal·lacions per 1.508 MW, mentre que les noves zones d'implantació obriran camí a 834 nous MW eòlics (amb una inversió de 1.100 milions d'euros). (...)
Les zones escollides per acollir els parcs eòlics (...) tenen garantits no només els recursos eòlics sinó que el Govern català ha escollit aquestes zones perquè són idònies des del punt de vista urbanístic i ambiental, és a dir, no hi regeix cap figura de protecció natural. També s'ha garantit la selecció tenint en compte que no causaran impactes paisatgístics negatius, i es garanteix que hi haurà evacuació a la xarxa de transport [d'electricitat]. Fa uns mesos es va arribar a un acord amb Red Eléctrica Espanyola (...) per ubicar i programar els nusos de connexió. En el treball per designar aquestes àrees hi ha treballat també els departaments de Política Territorial, Medi Ambient i Cultura.
Antonio Cerrillo, Molinos para todos, La Vanguardia 18-02-2010.

Vuit anys per completar els tràmits de parcs eòlics
El Govern català ha designat les zones de desenvolupament eòlic prioritari com una fórmula més àgil per promoure així la producció elèctrica. Fins ara, els parcs eòlics necessitaven fins a vuit anys per completar la seva tramitació, mentre amb la nova regulació (aprovada el darrer mes de setembre) s'haurà de reduir a uns 18 mesos.
Horizonte despejado para las inversiones, La Vanguardia 18-02-2010.

Desaira innecessari al territori
Molestos i molt sorpresos es van mostrat els alcaldes de l'Alt Empordà amb el nou mapa per instal·lar parcs eòlics que ha fet públic la Generalitat i que, segons diuen, desoeix l'opinió majoritària del territori.(...)
L'Alt Empordà és conscient que ha de contribuir a la generació de l'energia eòlica, ja que és la zona amb més capacitat de producció de Catalunya. No obstant, demanen el mínim impacte paisatgístic i el major consens possible per a la instal·lació dels molins de vent a la zona. El mateix reclamen en el sud de Catalunya (...).
Per a l'alcalde de Figueres (...), la proposta "és un desaira innecessari vers un territori que porta mesos cercant consens". En la mateixa línia, l'alcalde de La Jonquera (...), diu que "no ens neguem a tenir molins, però volem una proposta consensuada i menys agressiva". (...)
(...) l'alcalde d'Arnes va lamentar "que ningú ens hagi informat de res, que només tinguem deu dies per al·legar i que a sobre, les al·legacions no siguin vinculants".
S. Oller/S. Sans, El Empordà rechaza el plan eólico del Govern, La Vanguardia 19-02-2010.


Molins al mar
Dintre de dos anys, davant de la costa de Tarragona, s'aixecaran els primers aerogeneradors en el Mediterrani, segons el projecte de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), una agrupació d'empreses, universitats i administracions catalanes presidida pel conseller d'Economia (...). Fins ara, els únics parcs eòlics marins del món s'han instal·lat en el mar del Nord, gràcies a l'escassa profunditat de les seves aigües.
(...) El lloc ofereix abundants recursos eòlics i garanteix el funcionament de les màquines més de tres mil hores [a l'any]. El projecte permetrà, a més, crear un gran laboratori per millorar el coneixement sobre la producció d'electricitat en el mar.
El projecte (anomenat Zèfir) es desenvoluparà en dues etapes. (...) en una segona etapa es planteja situar entre sis i vuit aerogeneradors a uns 20 kilòmetres del litoral, a aigües amb una profunditat de 100 metres. Això obligarà a posar el molins sobre estructures flotants subjectes al fons del mar perquè no siguin arrossegades. (...)
La necessita de construir (...) [parcs eòlics] en el mar respon en gran part a "la saturació que ja hi ha a terra" (...). La necessitat d’emprar aquesta font renovable queda recollida també en els plans del Govern espanyol, que ha expressat el seu desig d'instal·lar entre 4.000 i 5.000 MW de potència eòlica al mar pel 2020.
Antonio Cerrillo, El mar de los molinos, La Vanguardia 27-03-2010.

(...) "hem de ser capaços de generar valor afegit al territori" (...).
Em aquest sentit, [el director de l'IREC] Antoni Martínez es va comprometre a dur a terme un treball "totalment transparent". El que contrasta amb l'experiència que hi ha hagut fins ara a la zona.
Sara Sans, Sorpresa en la zona del Ebro por el proyecto, La Vanguardia 27-03-2010.