El sol d'Àfrica subministrarà electricitat a Europa*

El camp solar [de Lebrija] és el vaixell insígnia amb el qual els seus propietaris (Siemens i Valoriza) mostren la seva aposta per l'energia solar. Però si les plantes solars comencen a sovintejar per Andalusia (on ja funcionen sis centrals termoelèctriques), ¿no se'n podrien construir moltes més en el nord d'Àfrica, o en el Sahara, on hi ha més radiació solar?
(...) Els deserts del planeta reben en només sis hores més energia del sol que la que la humanitat consumeix en un any. Amb només un 0,3% de la superfície dels deserts d'Orient Mitjà i del nord d'Àfrica, es podria produir l'electricitat necessària per satisfer les demandes d'aquests països i d'Europa. Estimacions i càlculs tan futuristes com aquests no són ja una referència utòpica. Comencen a ser tinguts en compte en els plans d'empreses i governs europeus.
La idea cobra força, a més, pels compromisos de la UE per aconseguir que el 20% de l'energia consumida sigui de fonts renovables el 2020, mentre que el final més o menys proper del petroli crea les condicions per a que es comenci a mirar el nord d'Àfrica i el Sàhara com la futura gran 'bateria' solar per a Europa.
El gran factor que alimenta aquest objectiu és l'èxit de les centrals elèctriques de concentració solar (plantes termosolars) que marquen una nova manera de produir electricitat a gran escala. (...) La plataforma solar del desert d'Almeria, on es van anar gestant 'a l'ombra' aquestes modernes tecnologies, era el laboratori d'un incert futur fa només 15 anys. Ara les plantes de concentració solar són una realitat.


Per tot això, la UE ha esbossat el Pla Solar del Mediterrani, una iniciativa promoguda el 2008 la missió de la qual és aplanar el camí als plans per unir les dues ribes del Mediterrani amb projectes d'energia solar i gran línies d'alta tensió sobre fons marins (per Marroc-Gibraltar, Malta-Sicília, o per Turquia).
Els primers interessats en aquestes inversions són les empreses del sector. (...) és molt rellevant que s'hagi creat la Iniciativa Industrial Desertec, un consorci integrat per 17 empreses europees –sobretot alemanyes- que farà els estudis i la promoció per fer realitat la producció neta (solar, eòlica...) en el nord d'Àfrica per a Europa. En la plataforma hi participen les espanyoles Abengoa Solar o Red Eléctrica de España (a més de ABB, RWE, E.ON, Enel Green Power o Siemens...).


La missió d'aquest consorci és desbrossar el camí i fer propostes per introduir canvis legals i una nova regulació que faciliti les coses. El fet que a Desertec hi hagi empreses que ja actuen en el nord d'Àfrica ajudarà a aplanar el camí.
"(...) sabem que, al final, seran els polítics els que hauran d’arribar a acords internacionals per concretar aquests plans" (...). [Abengoa] és pionera en el desenvolupament de les plantes de concentració solar (...), les quals engloben diversos tipus de tecnologies que aprofiten la radiació solar per obtenir energia i produir electricitat (de torre central, canal parabòl·lic...).
L'objectiu de Desertec pel 2050 és que els projectes d'energia renovable en el nord d'Àfrica i Orient Mitjà cobreixin un 15% de la demanda europea.(...)
Per concretar aquestes intencions, la UE ha previst en la seva nova directiva sobre energies renovables la possibilitat que es duguin a terme projectes conjunt entre països de la UE i tercers països, amb la finalitat que les nacions europees pugui assolir les seves fites sobre energies renovables (el 20% pel 2020). (...)
Quins requeriments es necessiten per a que aquests projectes s'obrin pas en el Sàhara? (...). Es necessita que el país receptor de la inversió a l'Àfrica "faciliti els permisos i tramitacions per trobar terrenys i construir la planta". Segon, la creació d'organismes o agències europees "solvents, que donin garanties que es permetrà fer un contracte de compra d'electricitat a llarg termini per fer possible que es construeixi la planta i que els inversions obtinguin un retorn".
I, finalment, "caldrà fer inversions compartides amb 'joint ventures' formades per inversionistes europeus i promotors del propi país". A més, per a que surtin els números de la inversió, s'hauria de recórrer a un sistema de primes en la tarifa d’electricitat per remunerar la producció neta seguit l'exitós model que ha permès l'envolament de la indústria solar a Espanya.
Antoni Cerrillo, El Sàhara, futura batería solar de Europa, La Vanguardia 18-04-2010.

Electricitat solar de nit
Algunes de les tecnologies utilitzen uns dipòsits de sals que poden emmagatzemar l'energia de dia per poder accionar les turbines de nit (i produir electricitat) o quan calgui.

Potencial
Centrals de concentració solar d'una superífice del desert del Sàhara de 300x30 km (90.000 km2) podrien cobrir en teoria les necessitats d'energia de tota la humanitat.

Centrals termosolars a Espanya

Municipi
Província
Propietaris
4
Sanlúcar la Mayor
Sevilla
Abengoa
2
Aldeire
Granada
ACS-Cobra
1
Alvarado
Badajoz
Acciona
1
Puertollano
Ciudad Real
Iberdrola
1
Puerto Errado
Murcia
--

Algèria i Marroc ja han construït les seves primeres plantes mixtes gas-solar (...) i a Egipte, es construeix la planta solar a 95 km d'El Cairo (...).
(...) "Quants més països de l'Àfrica hi hagi a Desertec, millor; així serà un projecte més gran. Però cap país bloquejarà aquesta iniciativa. Si no hi volen ser, continuarem sense ells" (...).
Els projectes en el nord d'Àfrica hauran d’afavorir el desenvolupament local i reforçaran les seves xarxes nacionals. Es pot generar energia per ser consumida in situ, però per a que les inversions siguin rendibles l'electricitat s'haurà de vendre a Europa (on es paga millor) (...).

A. Cerrillo, Echar el cable, La Vanguardia 18-04-2010.