Exèrcit 'verd'*


Marines a Afganistan equipats amb panells solars. Molins de vent en la base naval de Guantánamo. (...) El canvi climàtic i la dependència d’energies contaminants, una qüestió que encara està en discussió en el Washington polític, ja forma part de l’estratègia del Pentàgon. (...)
En el darrer informe quadrimestral de Defensa, un document que dibuixa les amenaces i estratègies dels propers anys i dècades, el canvi climàtic figura en un lloc prominent. El document (...) reconeix l’impacte que l’escalfament global tindrà en el Pentàgon.
Impacte, en primer lloc, geopolític: el canvi climàtic, segons l’informe, “contribuirà a la pobresa, a la degradació mediambiental i a un major debilitament de governs fràgils”. Els responsables de Defensa també adverteixen que l’escalfament global provocarà una “escassesa d’aigua i aliments, augmentarà la difusió de malalties i pot alentar o exacerbar les migracions massives”.
“Malgrat que el canvi climàtic per si mateix no causa conflictes (...), pot actuar com un accelerador de la inestabilitat o el conflicte, posant la càrrega a l’hora de respondre a les institucions militars i civils en tot el món”.
Inundacions massives o sequeres (...) poden obligar a les forces nord-americanes a intervenir en missió humanitària. (...) en països com Somalia i Sudan, les condicions climàtiques representen un factor més d’inestabilitat.
(...) el canvi climàtic “té el potencial d’accelerar en alguns casos el fracàs d’Estats, i també pot conduir a estendre insurgències quan els governs febles no aconsegueixen respondre als seus efectes”. (...)
La reducció en l’ús d’energies contaminants també obeeix a la necessitat de reduir la dependència respecte a països inestables i a vegades rivals d’Estats Units: la idea, un dels eixos del discurs del president Obama, és aplicable a les forces armades. (...) la base de Guantànamo, (...) amb molins de vent als turons (...) i aïllada de Cuba, genera la seva pròpia energia.
(...) a Afganistan, els soldats i marins nord-americans depenen del subministrament de petroli des de Pakistan per vies que pateixen repetits bloquejos i assalts.
A finals de setembre, una companyia de marines va ser la primera en desplegar-se amb panells solars, llums de baix consum i carregadors solars per a ordenadors i equips de comunicació. (...) el combustibles suposa entre 3l 305 i el 80% de la càrrega dels combois nord-americans que entren a Afganistan, “la qual cosa dispara tant les costos com els riscos”.
L’eficiència energètica, segons l’informe del Pentàgon, “pot reduir el nombre de forces dedicades a protegir línies de subministrament energètic que són vulnerables davant atacs asimètrics i convencionals, i interrupcions”.
Marc Bassets, El ejército verde, La Vanguardia 13-10-2010.



(...) en el mateix Pentàgon ja s'aposta per energies alternatives. "Els militars no són tontos, consumeixen més hidrocarburs que ningú" (...). Després de rebre 3.500 milions de dòlars de pressupost per a energies alternatives el 2009, l’exèrcit comença a incorporar vehicles elèctrics, captadors solars desplegables i fins i tot sospesa conrear el seu biocarburant en guerres llargues com la d’Afganistan. La Marina ja utilitza un nou vaixell elèctric, i (...) el secretari de la Marina, pretén que un 50% de l’energia consumida sigui renovable abans del 2020. "Si l’exèrcit gasta diners en fons alternatives, ajudarà a crear economies d’escala per a la resta" (...)
El Pentágono 'verde', La Vanguardia 1-11-2010.