L’AIE ja ho diu



2010: l'oferta de petroli iguala la demanda
El planeta Terra està consumint petroli a un ritme insostenible: els darrers estudis [de l’Agència Internacional d’Energia] xifren en el 2020 la data en la qual s’haurà extret la meitat de l’or negre i en un molt proper 2010 l’entrada en una època en la qual l’oferta dels països productors tot just podrà satisfer la demanda dels països emergents i de les economies dels països desenvolupats quan hagin sortit de la recessió.
(...) la majoria de jaciments està en declivi i a més el ritme del descens de la producció ha pujat del 3’7%, estimat del 2007 al 6’7%. Segons la AIE, el sistema energètic global manté unes pautes de consum “patentment insostenible”.
Els problemes de subministrament s’avançaran deu anys ja que degut a la “crònica baixa inversió” que pateix el sector no es pot descartar un “estrangulament” de l’oferta que posi encara més traves a la sortida de la recessió actual (...). “Quan abans comencem [a preparar-nos] millor, perquè tot el nostre sistema econòmic i social està basat en el petroli, per la qual cosa canviar tot això portarà temps i molts diners, i hauríem de prendre’ns aquest assumpte molt seriosament” afegeix [l’economista en cap de l’AIE].
Manuel Estapé Tous,La producción de petróleo tocarà techo en el 2020, según la AIE, La Vanguardia 4-08-2009.

Subsidis
Tan l'OCDE com l'Agència Internacional d'Energia (AIE) diuen que hem d'eliminar els subsidis que ara beneficien als combustibles fòssils, inclòs el carbó; subsidis que es donen tan en el nostre país com en països com la Xina, Índia o Indonèsia. Aquests subsidis van en contra de la nostra eficiència energètica i en contra de les polítiques per baixar les emissions. (...)
L'OCDE recolza els sectors vulnerables, enlloc de subvencionar els combustibles fòssils inclòs el carbó.
(...) A mi em va costar tres anys convèncer al Ministeri d'Economia de l'oportunitat de gravar els vehicles en funció de la seva contaminació.
(...) Hem de parlar d'una economia que tingui en compte el cost de la destrucció dels ecosistemes.(...)
Antonio Cerrillo, entrevista a Cristina Narbona, "Hay que dejar de dar subsidios al carbón", La Vaguardia 1-11-2009.