Automòbils: armes de destrucció massiva


 (...) el president Obama ha de dir a la nació (...) que hem de convertir immediatament les nostres fàbriques d’automòbils en fàbriques que construeixin vehicles de transport públic i aparells d’energia alternativa. Al cap de pocs mesos [de l’atac a Pearl Harbor], a Flint, el 1942, GM va aturar tota la producció de cotxes i immediatament va començar a utilitzar les cadenes de muntatge per construir avions, tancs i metralletes. La conversió es va fer en un tres i no res. Tothom hi va posar la seva part. Els feixistes van ser derrotats.
Ara es tracta d’un tipus de guerra diferent, una guerra que hem declarat a l’ecosistema i que ha estat dirigida pels nostres líders empresarials. L’actual guerra té dos fronts. Un té el seu quarter general a Detroit. Els productes construïts a les fàbriques de GM, Ford i Chrysler són algunes de les millors armes de destrucció massiva responsables de l’escalfament global i de la fosa dels nostres casquets polars. (...) Continuar construint [aquests cotxes] només conduirà a la ruïna de la nostra espècie i de la major part del planeta.
En l’altre front d’aquesta guerra, les empreses petrolíferes (...) han estat les temeràries administradores de la quantitat finita de petroli que es troba sota la superfície terrestre. Saben que li estan xuclant fins la medul·la. I (...) aquests barons del petroli no estan dient a la gent que només romanen unes quantes dècades més de petroli (...). Ara és el moment que li diguem adéu al motor de combustió interna.
Michael Moore, Adiós, GM, El País 7-06-2009.