Les centrals nuclears d’Espanya, no incrementen la incidència del càncer (?)

Pendent de comentar
Els experts no han trobat a Espanya una relació entre la incidència dels diferents tipus de càncer i el funcionament de les centrals nuclears. Dit altrament. No hi ha probes que les nuclears puguin ser acusades d'haver incrementat la presència d'aquest tipus de malalties. Així es desprèn d'un estudi epidemiològic encomanat pel Congrés de Diputats i elaborat per l'Institut de Salut Carlos III en col·laboració amb el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN). Aquest informe destaca que la dosi de radiació degudes al funcionament de les instal·lacions són extraordinàriament baixes. (...)
La recerca abasta els municipis en un radi de 30 quilòmetres al voltant de els centrals nuclears, els quals es comparen amb les poblacions d'una zona de control amb característiques similars però no afectades per l'operació de les instal·lacions. A més s'inclou una recerca de les instal·lacions del cicle de combustible nuclear (fàbrica de concentrats d'urani, magatzem d'El Cabril...), incloses totes les que estan clausurades o en desmantellament.
La primera conclusió és que "les dosis (de radiació) estimades acumulades que hauria rebut la població com a conseqüència de les instal·lacions són molt reduïdes, i que són molt per sota de les que, amb els coneixements científics actuals, es podrien relacionar amb els efectes en la salut de les persones". A més, "no s'han detectat resultats consistents que mostrin un efecte d'increment de la mortalitat en diferents càncers associats a l'exposició de les persones a les radiacions ionitzants deguda a al funcionament de les isntal·lacions". S'han trobat algunes associacions aïllades entre una major dosi de radiació i presència de determinats càncers en casos puntuals, però "no han pogut ser atribuïts a l'exposició derivada del funcionament de les instal·lacions". Finalment, 'informe destaca que "tampoc s'han detectat excessos de mortalitat per càncer estadísticament significatius degut a la radiació natrual".
(...) Per arribar a aquest resultat, s'ha elaborat un indicador de dosi efectiva, estimada per a cada municipi i any d'estudi, en la qual s'han tingut en compte la radioactivitat originada per funcionament de les instal·lacions. És a dir, aquesta dosi efectiva és la suma de la radioactivitat que hauria rebut la població en funció dels efluents líquids i gasosos de les instal·lacions i que incideix en la població segons la seva proximitat, la ingestió d'aliments de la terra, el tipus d'aigua consumida...
El conjunt dels entorns de les nuclears hauria rebut dosis amb valors màxims de 350 microsieverts, quan el límit establert per al públic en la reglamentació és de 1.000 microsieverts en un any. (...)
En general, les dosis més altes corresponen a les emissions més elevades dels primers anys de les centrals més antigues (Garoña, José Cabrera-Zorita, i Vandellòs I). Amb les dades de l'estudi (...) "no s'observen resultats consistents que mostrin un patró d'increment de mortalitat per càncer associat amb la dosi".
Antonio Cerrillo, Un estudio niega efectos de las nucleares sobre la salud en España, La Vanguardia 14-05-2010.

L'estudi individualitzat de cada instal·lació tampoc observa resultats que indiquin increments de mortalitat per càncer. A vegades, s'han trobat associacions entre una major dosi de radiació i presència de càncers en casos concrets, però no es poden atribuir a l'efecte de les dosis generades perquè hi ha altres agents cancerígens com els hàbits alimentaris o el tabaquisme. La relació causa-efecte no es pot extrapolar perquè "en general, es tracte de troballes aïllades que no es repeteixen en el resta d'instal·lacions". Altres vegades es descarta aquesta relació potencial ja que es tarcte de casos on la dosi és molt baixa i similar a l'altres instal·lacions en les quals no s'observen els mateixos efectes. (...) I, al cap i a la fi, els resultats ocasionals "es podrien atribuir a altres formes d'exposició ambiental, degudes a les diferències en els hàbits de vida, a la presència d'altres indústries i activitats (algunes potencialment contaminants), o al propi atzar".
Otros posibles agentes cancerígenos que intervienen, La Vanguardia 3-06-2010.