Electricitat solar


Altres temes inclosos:

 (...) Tothom que munti una planta [fotovoltaica] i compleixi les condicions que estan establertes en la normativa té immediatament dret a aquesta prima [per a l’electricitat produïda i injectada a la xarxa elèctrica general]. Això ha comportat un efecte secundari indesitjat: hi ha hagut una explosió de projectes ja que aquesta prima els fa rendibles. En menys d’un any hi ha hagut més de 240 projectes promoguts i amb avals dipositats de dos milions d’euros per planta de 50 MW. Això ha provocat que els preus hagin pujat, que no hi hagi ni turbines ni miralls per a tantes plantes i que no hi hagi enginyeria per desenvolupar tantes instal·lacions. El que s’ha aconseguit és que enlloc d’abaratir la tecnologia s’hagi encarit.
El que han fet a EUA és obligar a les empreses elèctriques a que un percentatge, mínim, de la seva producció hagi de provenir de les energies renovables. Per tant, les elèctriques són les que surten a cercar companyies que les produeixin i venguin l’electricitat renovable. Per això allí apareixen Abengoa, Acciona, Iberdrola ... Allí les companyies elèctriques s’encarreguen de negociar unes condicions amb el que construeix la planta, que li doni beneficis però que no especuli perquè és una prima única. Si vostè vol muntar una planta, primer ha d’arribar al que se’n diu un ‘power purchasig agreement’, que és un acord de venda d’electricitat renovable a una elèctrica. (...).
Si el que realment volem aconseguir és un creixement sostenible, les plantes solars termoelèctriques futures hauran d’utilitzar refrigeració per aire. És més car i produeix menys electricitat però és sostenible al no haver-hi consum d’aigua.(...).
Hi ha tecnologia per transportar electricitat [del Sahara] a Europa a 3.000 kilòmetres (...). Són línies que van en corrent continu, no en corrent altern, a 800.000 volts. Al Brasil ja s’està utilitzant degut a la grandària del país. A més, Sarkozy està impulsant el Pla Solar del Mediterrani, el qual consisteix en produir electricitat solar termoelèctrica en el nord d’Àfrica, on hi ha mà d’obra barata, poca aigua, molt terreny i sol.
A Espanya hi ha un important dèficit d’enginyers. La solar termoelèctrica precisa de molta mà d’obra qualificada i això pot ser un problema. Com que hi ha poc personal ben format, se’ls treuen de les mans els uns als altres ... També contracten universitaris recent sortits de la universitat comptant amb un equip ja sènior...
Mario Gaviria, entrevista a Eduardo Zarza, “El sol de África puede abastecer a Europa”, La Vanguardia 16-08-2009.