Molins flotants a 15 km de la costa


El desenvolupament de l'Energia eòlica en el mar és un dels camps prioritaris de recerca de (...) l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) (...).
L'IREC promou la construcció, (...) de la primera plataforma d’assaigs d’energia eòlica en aigües profundes, la vocació de la qual és servir de camp de proves per a les empreses fabricants d’aerogeneradors [les quals representen el 16% de la indústria mundial]. La previsió és que dintre de dos anys aquesta plataforma tingui uns 10 aerogeneradors (amb una potència de 5 MW) (...)
"El nostre objectiu és fer que disminueixin els costos de construcció de les plataformes marines" diu Antoni Martínez, director general de l'IREC. (...)
Fins ara, les principals experiències de l'Energia eòlica marina s’han donat en el mar del Nord (...) a una escassa profunditat (entre 25 i 30 metres), els molins són ancorats al terra dels fons subaquàtics. Però, en el Mediterrani, degut a la major profunditat de les aigües, els molins (...) s'han de posar flotants sobre el mar i subjectats amb quatre grans tirants ancorats en el fons del mar. (...) La previsió és que aquest 'laboratori' es situï entre Tarragona i el delta de l'Ebre, a uns 15 quilòmetres de la costa i una profunditat d'entre 120 i 150 metres.
"(...) facilitarem tota la tramitació i els permisos per a que puguin dur a terme els seus experiments", diu Martínez.
Antonio Cerrillo, Molinos flotantes en alta mar, La Vanguardia 30-9-2009.


Molins al mar
Dintre de dos anys, davant de la costa de Tarragona, s'aixecaran els primers aerogeneradors en el Mediterrani, segons el projecte de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), una agrupació d'empreses, universitats i administracions catalanes presidida pel conseller d'Economia (...). Fins ara, els únics parcs eòlics marins del món s'han instal·lat en el mar del Nord, gràcies a l'escassa profunditat de les seves aigües.
(...) El lloc ofereix abundants recursos eòlics i garanteix el funcionament de les màquines més de tres mil hores [a l'any]. El projecte permetrà, a més, crear un gran laboratori per millorar el coneixement sobre la producció d'electricitat en el mar.
El projecte (anomenat Zèfir) es desenvoluparà en dues etapes. (...) en una segona etapa es planteja situar entre sis i vuit aerogeneradors a uns 20 kilòmetres del litoral, a aigües amb una profunditat de 100 metres. Això obligarà a posar el molins sobre estructures flotants subjectes al fons del mar perquè no siguin arrossegades. (...)
La necessita de construir (...) [parcs eòlics] en el mar respon en gran part a "la saturació que ja hi ha a terra" (...). La necessitat d’emprar aquesta font renovable queda recollida també en els plans del Govern espanyol, que ha expressat el seu desig d'instal·lar entre 4.000 i 5.000 MW de potència eòlica al mar pel 2020.
Antonio Cerrillo, El mar de los molinos, La Vanguardia 27-03-2010.

(...) "hem de ser capaços de generar valor afegit al territori" (...).
Em aquest sentit, [el director de l'IREC] Antoni Martínez es va comprometre a dur a terme un treball "totalment transparent". El que contrasta amb l'experiència que hi ha hagut fins ara a la zona.
Sara Sans, Sorpresa en la zona del Ebro por el proyecto, La Vanguardia 27-03-2010.