Puja de preus malgrat la crisi


Malgrat la crisi, els preus dels aliments bàsics han tornat a pujar els darrers mesos i es mantenen el 24% per sobre del nivell del 2006. La coexistència de la recessió amb elevats preus d’aliments com l’arròs i el blat ha resultat devastadora per a molts països en desenvolupament. “El doble cop dels elevats preus dels aliments i el col·lapse econòmic ha afegit cent milions a les files dels pobres i famolencs”, adverteix la FAO. Segons aquest organisme, la desnutrició tornarà a pujar aquest any –després de quatre dècades de descensos- per rebassar els mil milions.
Comida y cambio climático, La Vanguardia 12-07-2009.


Preus alimentaris i crisi econòmica
La crisi econòmica va ser anunciada amb un repunt de preus de les primeres matèries. Les dificultats de la producció per ajustar-se a la demanda creixent de les economies emergents va donar pas a un enorme flux de capital especulatiu. El mateix argument que ara. Els preus del blat i el moresc acumulen pujades interanuals properes al 40%. BHP, la minera més gran del món, ha duplicat els seus beneficis el darrer any. I el preu del petroli torna a rondar els 90 dòlars per barril.
La volatilitat dels preus de les primeres matèries va ser un assumpte bàsic en la primera cimera del G-20, celebrada a Washington el novembre del 2008.
El G-20 mira a las materias primas, El País 14-11-2010.


Especuladors
L’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) (...) ha presentat unes dades “preocupants que demostren que el futur de l’agricultura i la ramaderia és a mans d’especuladors i a expenses dels mercats mundials”. L’exemple més destacat és el dels preus dels cereals. Segons [la seva presidenta] Pruna, “en sis mesos la tona de blat ha passat de 170 a 246 euros, la de l’ordi de 136 a 232 i el moresc de 197 a 233, el que significa una pujada del 40% en el preu dels pinsos; al mateix temps, per als ramaders, el preu de la carn està al mateix preu que fa cinc anys”. “Paguem molt cara la globalització (...)”.
(...) “I els costos s’encareixen, sobretot el carburant, fins avui quasi un 17%”.
Pau Echauz, Balances negros, La Vanguardia 8-01-2011.