Toleràncies tòxiques


L’ús massiu de productes destinats  a l’engreix artificial del bestiar, entre ells el clembuterol, és conegut i tolerat per les administracions central i autonòmica, segons Antonio Borregón (...), president del Consejo General de Colegios de Veterinarios de Espanya. Antonio Borregón ha culpat al Ministeri d’Agricultura i als departaments dels diferents governs de les comunitats autònomes de no aturar aquests fraus. “No s’han arbitrat els mitjans econòmics i humans per prevenir adequadament”, hi va afegir.
(...) El clembuterol ha provocat (fins el darrer dia 3 [de febrer de 1992]) 179 intoxicacions en persones que havien consumit carn d’animals tractats amb aquesta substància.
(...) un cap de bestiar alimentat amb influència del clembuterol proporciona unes 30.000 pessetes més de guanys que una altra sotmesa a una alimentació normal. Des d’Holanda i França, on el clembuterol està prohibit, arriben quantitats d’aquest.
Una altra xarxa clandestina està integrada per laboratoris (...) que serveixen per comerciar il·lícitament amb aquestes substàncies. Aquesta xarxa opera de forma semblant  als narcotraficants.
Ferran Gerhard, Los veterinarios acusan a la Administración de tolerante, el Periódico 9-02-1992.