El canvi climàtic ja actua


El canvi climàtic ja està provocant la mort d’unes 325.000 persones cada any, com a conseqüència de les sequeres, dels fenòmens meteorològics extrems, de la pèrdua de collites, de la gana, de les malalties i dels desastres naturals vinculats a l’escalfament de la Terra. A més, aquesta xifra augmentarà fins a mig milió de morts anuals l’any 2030. Així ho senyala el primer informe mundial exclusivament centrat en l’impacte del canvi humà. L’informe ha estat elaborat pel Forum Humanitari Mundial, una ONG presidida per l’ex secretar general de la ONU, Kofi A. Annan.
(...) L’informe també indica que el canvi climàtic afecta ja directa o indirectament el benestar de 325 milions de persones i en 20 anys, aquest nombre s’aproximarà als 660 milions. Aquest repte humanitari repercuteix sobre la vida del 10% de la població mundial.
Les pèrdues econòmiques degudes al canvi climàtic pugen actualment a més de 125.000 milions de dòlars a l’any (...). A més, es preveu per altra banda que el 2030, les pèrdues econòmiques degut al canvi climàtic es triplicaran  340.000 milions anuals.
Redacció Barcelona, La Vanguardia 30-05-2009.


No ens enganyem. El canvi climàtic impacta ja de manera esgarrifosa i injusta els fills d’algunes de les zones més pobres del món. En un futur immediat, els més exposats també es comptaran entre la comunitat dels països en desenvolupament. Però pensar que la prosperitat econòmica i la industrialització ens protegiran a mig i llarg termini dels efectes d’un canvi climàtic desbocat (justament a Catalunya, que és en una de les “zones calentes” en què el canvi es manifestaria amb més cruesa) és il·lusori i suïcida.
Si els líders fallen, haurem de fer la feina nosaltres mateixos. No ens queda temps a perdre. Ens haurem d’organitzar per pressionar per la introducció efectiva i vertiginosa de les energies renovables. Haurem de connectar-nos directament al sol, com ens anima a fer la guerrilla solar. Haurem d’aprofitar l’escalfor del sol i del sòl per escalfar les nostres llars. Haurem d’invertir en energies renovables. Haurem de fer vaga d’anar en cotxe, i exigir més bicis i transport públic. Haurem de protestar plegats per les subvencions al carbó. Haurem de menjar menys carn.
Per què... quin sentit té posar tant d’amor i energies en els nostres fills i, alhora, ser còmplices de la traïció al seu futur?
Anna Rosa Martínez, El futur dels nostres fills, El Triangle 18-12-2009.


Temporals recents
El fet que estem alterant la composició i la dinàmica de l’atmosfera fa preveure més fenòmens meteorològics extrems com els que hem tingut en les darreres dècades, recorden els meteoròlegs, i entre els quals s’hi poden incloure aquests temporals [dels darrers dies].
Antonio Cerrillo, Cuando gana la naturaleza, La Vanguardia 27-12-2010.


 

L’augment de 2 ºC ja s’ha assolit a Espanya i Catalunya

L’any 2011 ha resultat “extremadament càlid”, amb una temperatura mitjana de 16,7 ºC, que supera en 1,49 ºC el valor mitjà normal (amb període de referència de 1971-2000) (...). La temperatura registrada aquest any s’ha situat lleugerament per sobre de la de 2006, que era el més càlid (...). Respecte les precipitacions, ha plogut un 7% menys d l’habitual (...). El 2011 ha resultat entre molt càlid i extremadament càlid en gairebé tot Espanya. Només les Balears i part de Canàries les anomalies tèrmiques, tot i ser positives, no van assolir el valor d’1 ºC. En la resta d’Espanya, el valor de l’anomalia mitjana oscil·la entre 1 ºC i 2 ºC. Els valors més elevats, al voltant dels 2 ºC, s’han assolit al sud de Castella-La Manxa i algunes zones del País Basc i Catalunya.

Monogràfic especial, El año más cálido desde 1960, La Vanguardia 7-01-2012.