Resultats d’escalfaments anteriors


Resultats d’escalfaments anteriors
(...) el gran escalfament que va tenir lloc durant el període que va de l’any 800 fins el 1300 de l’era comú (...) a Europa es va traduir en un increment de la seva prosperitat i en l’assentament dels pobles escandinaus (els víkings) a Groenlàndia, va provocar una intensa sequera en altres parts del globus, la qual va posar fi entre altres a la pròspera civilització maia instal·lada a la península del Yucatan.
(...) El clima va ser el motor del canvi, i això obliga a pensar en els seus efectes en una època com la nostra on “l’escalfament global causat per l’home és un tema controvertit i carregat de tints polítics”.
(...) Els estius idíl·lics de l’Europa medieval van crear una perllongada sequera en les zones tropicals i subtropicals i, amb especial intensitat, a l’oest d’Amèrica del Nord (...). Així, la sequera va ser el desencadenant dels grans canvis en les civilitzacions vers el segle XIII.
(...) les altes pressions àrtiques van provocar l’emigració dels mongols fins el riu Don i l’altiplà d’Iran. (...) El gran escalfament va alterar tot aquest ecosistema i va provocar el fi de les civilitzacions més assentades que ha donat la humanitat.
(...) “Enlloc de possibles amos, hauríem de començar a considerar-nos socis del canviant món natural en el qual vivim”.
J.E. Ruiz-Domènec, Cambio climático, comentari del llibre de Brian Fagan “El gran calentamiento”, La Vanguardia 15-7-2009.