El cas de Cancún


Una crua realitat al Carib
La crua realitat és que al concentració de gasos efecte hivernacle continua augmentant, ni la crisi econòmica ha pogut trencar tendència creixent que es manté i es mesura de fa més de cinquanta anys, i que degut a que els sistemes naturals tenen molta inèrcia, cada vegada serà més difícil no superar els 2º C.
A Cancún s’ha recuperat el diàleg multilateral i s’ha assolit cert consens. Dues nacions –Estats Units i Xina- representen més del 50% de les emissions i un reduït grup de 20 estats suposen més del 80% de les emissions, amb la qual cosa la resta dels més de 170 representants en la conferència, des del punt de vista pràctic, tenen una incidència limitada en les emissions i per tant en la solució del problema.
(...) a Cancún no s’ha avançat en la resolució del problema ambiental, i si no es prenen mesures concretes i vinculants, el sistema climàtic continuarà canviant inexorablement vers nous patrons de comportament.
Josep Enric Llebot, El síndrome de Copenhague, La Vanguardia 16-12-2010.

Quan ho dirà a casa?
(...) Espanya, segons va dir [la ministra de Medi Ambient], aposta de forma “rotunda i clara” per a que la UE elevi fins a un 30% els seu compromís de reducció d’emissions de gasos efecte hivernacle. “Espanya diu sí al 30%”, va afirmar la ministra a les poques hores d’aterrar al Carib mexicà. Amb aquest anunci, Espanya es suma a les postures de França, Alemanya, el Regne Unit i Dinamarca. La UE es va comprometre el 2009, a la conferència de Copenhague, a reduir les seves emissions només el 20% el 2020 (respecte el 1990), tot i que va matisar que pujaria aquest objectiu fins el 30% si els altres països fessin un esforç similar. Ara, la UE, urgida per les exigències dels països en vies de desenvolupament, comença a assumir que el seu compromís ha de ser més gran. A més, els científics reclamen més esforç a les nacions desenvolupades (una retallada de gasos entre el 25% i el 40%) i, per altar banda, les fites vigents comencen a ser assequibles, en part per la crisi, que ha fet baixar les emissions.
(...) [la ministra] En cap moment va explicitar que la decisió europea hagués d’estar condicionada a que altres països industrialitzats facin un esforça similar. (...)
(...) “El Govern mai ha recolzat en els seus plans interns una reducció europea de gasos del 30%. Si ara ho fa, haurà d’apostar més per les energies renovables; i el que estem veient a Espanya és just el contrari”, va opinar Javier García Breva, president de la Fundación Renovables.
Elisabet Sabartés, Espanya apoya que la UE eleve al 30% la meta sobre reducción de gases, La Vanguardia 9-12-2010.